X
 
 

Гениална слуз няма мозък, но е с 720 пола (ВИДЕО)

4287 1
photo of Гениална слуз няма мозък, но е с 720 пола (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver
Зоопаркът в Париж представи пред света своя нов обитател, наречен „капка”. Многоглавата слуз (Physarum polycephalum ) е жълта на цвят разновидност на слузестата плесен. Прилича на гъба, но се държи като животно. Живият организъм няма уста, стомах или очи, но притежава способността на открива и преработва храна, предаде БГНЕС.

Яркожълто на цвят, слузестото създание може да пълзи със скорост до 4 сантиметра в час. То няма мозък, но може да решава различни задачи. А ако бъде разрязано наполовина, може да съедини отново двете си части.

Physarum polycephalum не е нито растение, нито животно, нито гъба. Тази слуз не притежава мъжки или женски пол, а цели 720 пола. Способна е да се разпада на отделни организми, които после да се слеят обратно в един.

Подобни едноклетъчни същества са се появили преди около половин милиард години, но за първи път за тях се заговори през май 1973 г., когато жителка на американския щат Тексас открила увеличаващо бързо размерите си жълто петно в задния двор на къщата си. Живият организъм с извънземна външност бързо стана медийна сензация.

Тексаската „капка” загина толкова бързо, както се появи. Светът забрави за необикновената слуз, но през 2016 г. учените публикуват изследване, в което твърдят, че тази слуз притежава своеобразна памет.

Биолог от Националния център за научни изследвания във Франция разказва, че слузта може да бъде обучена. Учените са успели да я научат да избягва вредните за нея вещества и след като повторили експеримента година по-късно, съществото демонстрирало усвоените навици.

Слузта може също така да решава различни проблеми – открива най-краткия път през лабиринт и предвижда промените в обкръжаващата я среда.

Първоначално учените са отглеждали слузта в блюдо на Петри и са я хранили с овесена каша. След като достигнала определени размери, те я пресадили върху кората на дърво, от която е започнала да се храни.

В момента „капката” е преместена в терариум и може да бъде видяна от посетителите на зоопарка.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители