Хобитите все още се крият в Индонезия?

8194
Хобитите все още се крият в Индонезия?
Снимка: CC-BY-SA 3.0

Флоренският човек (Homo floresiensis), известен още като хобит, е бил малък, примитивен човек, бродил някога по остров Флорес на територията на съвременна Индонезия. Смята се, че този хоминин е изчезнал между 50 000 и 60 000 години. Поне повечето специалисти са съгласни с това.

Но не всички са съгласни, че той е изчезнал. Един антрополог подкрепя спорната идея, че хобитите са оцелели и до днес. Преди между 190 000 и 50 000 години съществата на остров Флорес в Индонезия не са надвишавали 1,2 метра височина. Наречен "хобитът" заради малкия си размер, Homo floresiensis все още повдига въпроси.

Действително ние все още не знаем какво е накарало тези древни хоминини да се приютят на този изолиран от останалия свят остров. Също не знаем защо и как са изчезнали. Било ли е това заради човека? Това е малко вероятно, но все пак е възможно. Според анализа на първите кости на H. floresiensis, открити в пещерата Лианг Буа през 2003 г., най-новите доказателства за тези хобити в региона датират отпреди 50 000 години.

Но ние знаем, че съвременните хора са се появили в района едва преди около 47 000 години, според летописа на вкаменелостите. Освен това учените не са открили неизвестни гени в генома на съвременните индонезийци, които да водят до малкия хоминин. Така на хартия нямаме доказателства, че двата вида са се пресичали в пещерата Лианг Буа.

Но други кости, които тепърва ще бъдат открити, може един ден да опровергаят тази идея. Така след няколко години може да открием, че хобитите са живели щастливо на Флорес, преди да се появят съвременните хора и да ги унищожат, неволно или не. Скорошно изследване, публикувано в Journal of Human Evolution, също предполага, че повтарящи се вулканични изригвания може да са довели до изчезване на вида по ефекта на доминото. Но дали хобитите просто са изчезнали? Ами ако тези късокраки същества са били живи и здрави?

Спорната хипотеза

Такава е невероятната теза, защитавана в новата книга на Грегъри Форт, пенсиониран антрополог от Университета в Албърта. Според него съобщенията за откриването на "маймуно-хора" на остров Флорес всъщност може да се отнасят за онези известни хобити, за които се смята, че са изчезнали. Естествено, подобна постановка на въпроса предизвика скептицизъм сред много експерти.

„Флорес е остров с размерите на Кънектикът с население от два милиона души - казва Джон Хокс, палеоантрополог от Университета В Уисконсин. - Населението е разпръснато из целия остров. Идеята, че все още има такива хоминини, способни да оцелеят и поддържат популация, е близка до нула."

Откриха предците на хобитите от остров Флорес

Грегъри Форт се занимава с антропологична теренна работа от 1984 г. В своето разследване той обяснява, че е чул няколко местни истории и разкази, които описват подробно съществуването на малки космати човекоподобни същества, които обитават гората. В книгата си „Между маймуната и човека: Антрополог по следите на скрития хоминоид“ (Pegasus Books, 2022) бившият антрополог описва среща с човек, който твърди, че е изхвърлил трупа на малко същество, което не може да се нарече нито маймуна, нито човек, с "добре оформен нос", "връх на опашката" и "твърди светли косми по цялото тяло".

Форт е събрал около 30 разказа на очевидци и всички те описват същества, които отговарят на описанието на H. floresiensis. Как може да се обясни това?

Много дълбока културна памет?

И накрая, възможно е хобитите и съвременните хора наистина да са съществували съвместно известно време. Ако това е било така, бихме могли да си представим, че историите на този регион са свързани с много дълбока културна памет.

Всъщност коренните народи на Австралия също имат такива истории, които явно съответстват на реални събития, случили се преди хиляди години. Така че нещо подобно може да се случва и с островитяните на Флорес.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Изправеният човек е прародител на джуджетата от Лусон

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com