И предците ни са виновни за глобалното затопляне

107682
И предците ни са виновни за глобалното затопляне
Снимка: Thinkstock

Дори нашите предци са влияли на глобалното затопляне преди няколко хиляди години. Тази хипотеза се потвърждава от резултатите от проучване, публикувани в сп. "Сайънс".

Логан Мичел от държавния университет в Корвалис, щата Орегон, САЩ , и колегите му сравнили съдържанието на метан в мехурчетата въздух, съхранени в ледени проби, взети в Гренландия и Западна Антарктида. Оказало се, че концентрацията на метан на север и на юг се различава в зависимост от количеството и разположението на източниците на този газ.

Учени установиха, че глобалното затопляне не е мит

Учени откриха начин да обяснят „паузата” в глобалното затопляне, която скептиците използваха, за да оборят аргументацията з...

Резултатите показват, че от 2800 до 600 година нивото на метан в атмосферата се е увеличило със 17 процента. Освен това нивото на този газ в северното полукълбо е по-високо, отколкото в южното. Изследователите смятат, че в южното полукълбо нивото на метан може да е нараснало поради естествените блата, но в северната част неговото нарастване не може да бъде обяснено без да се вземат предвид човешките дейности.

Преди почти десет години Уилям Ръдиман от Университета Шарлотсвил, Вирджиния, изучавайки ледни проби от древността, установи, че преди около 10 000 години нивото на метан е спаднал, което е типично за края на ледниковия период. Въпреки това, преди около 5000 години то започва да се покачва и нямаше обяснение за това . Ръдиман свързва покачването на метана с факта, че хората са започнали да отглеждат ориз като създават по изкуствен начин заблатени райони, пише БГНЕС.

Преди 8000 години започва необичайно покачване на нивото на въглероден диоксид в атмосферата. Може би причината за това е разчистването на земя за селскостопанска дейност от първите фермери, предполага Ръдиман. Според неговите изчисления, още преди началото на индустриалната ера, в резултат на човешката дейност, температурата на планетата се е повишила с 0,8 градуса по Целзий, което е почти същото като в последните един-два века.

Научната общност се отнасяше с недоверие към заключенията на Ръдиман, но той смята, че проучванията на Мичел и колегите му потвърждават неговата теза.

Земята ще се затопли с 3,6 градуса, ако продължат сегашните тенденции

Нашата планета ще се затопли с 3,6 градуса Целзий в дългосрочен план, ако правителствата се задоволят с постигането на сегашните си цел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно