Нови изследвания подкрепят български данни за лекарства, носещи риск от рак

16550
Нови изследвания подкрепят български данни за лекарства, носещи риск от рак
Снимка: Getty Images/Guliver

Интензивната употреба на хидрохлоротиазид увеличава риска от различни видове рак – рак на кожата, меланома и карцином на кожата. С тази тема се занимават две научни публикации от различни научни колективи – един в Испания и един в Дания. Но датската публикация всъщност не се занимава с ефекта, а с това как се променя отношението към лекарството след излизане на други научни публикации за повишен риск от рак при продължителна употреба на препарата.

И двете статии всъщност подкрепят научни материали, един от авторите на които е проф. д-р Георги Чернев, ръководител на кожната клиника в МВР болница.

Хирургично лечение на меланома - препоръки, методи, цени: говори проф. д-р Георги Чернев

Съвременното хирургично лечение на меланома е поле, в което българският опит е един от най-иновативните. За това обаче трудно може да с...

Проучванията

Хидрохлоротиазид е диуретично лекарство, често използвано за лечение на високо кръвно налягане и подуване поради натрупване на течности. Други приложения включват лечение на безвкусен диабет и бъбречна тубулна ацидоза и за намаляване на риска от камъни в бъбреците при тези с високо ниво на калций в урината.

Съгласно испанската публикация, са проведени две отделни проучвания, като са сравнявани данни за пациенти от различни медицински бази данни в Испания. Заключението е, че редовната употреба с натрупване на хидрохлоротиазид като монотерапия води до увеличен риск от кератиноцитен рак.

При датското проучване нещата са още по-интересни. Заради предишни публикации за повишен риск от развитие на карцином на кожата, сега е обхванат период от 4 години – от януари, 2016 година до септември, 2020 година, в който се наблюдава намаление от 44% на използването на хидрохлоротиазид като лечебно средство в монотерапия що се отнася до високо кръвно налягане. Съответно се наблюдава и по-ясно изразено намаление на употребата на лекарството при по-млади пациенти и при пациенти с история на рак на кожата.

Коментар на проф. Чернев

Проф. Георги Чернев: ЕМА позволява минимални дози карциногени в лекарства за кръвно?!

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) определи минимални количества нитрозамини, които може да са част от състава на лекарствата за...

Хидрохлоротиазидът в споменатите международни публикации е разглеждан като рисков медикамент по отношение на развитието на кератиноцитни форми на рак. От доста време това е обозначено и във всяка листовка на медикаменти, които съдържат хидрохлоротиазид, но и в тези, които съдържат хидрохлоротиазид в комбинация със сартан.

"Възприема се като нещо нормално... рак като страничен ефект. Официално".

Има много малък риск да се разболеете от рак заради прием на лекарства за кръвно, казва Европейската агенция по лекарствата

Кератиноцитните форми на кожен рак са определено по-малко опасни от меланоцитните ракови форми (като меланома например), за които нашият екип представи важни данни в предходното ви интервю по темата. Убедени сме, че в близко бъдеще и този страничен ефект ще бъде отразен в листовката за странични ефекти на въпросните лекарства.

Тези реакции/ ефекти са вече каталогизирани като странични ефекти в Springer Nature/ Reactions weekly. Има засилващо се мнение, че е само въпрос на технологично време , данните да бъдат отразени в листовките на медикаментите. Към момента явно позицията на контролните органи е изчаквателна.

Известно английско списание публикува български данни за рак на кожата след прием на лекарство за кръвно

Темата дали има риск от развитие на различни видове рак на кожата (и не само) при прием на определен клас лекарства за лече...

Българският принос се състои основно и предимно в идентификацията на следната антихипертензивна комбинация като потенциално рискова: хидрохлоротиазид и сартан в един препарат, както и сартаните като мономедикация. Считаме, че потенциалното замърсяване на сартаните с нитрозамини допълнително би могло да допринесе за потенцирането както на меланоми, така също и на базоклетъчни карциноми. Именно този мутагенен/ карциногенен ефект кумулира с ефекта на хидрохлоротиазида и причинява повече и по-опасни ракови форми: меланом например. А и в тези си твърдения не се оказахме самотни.

Потенцира се на практика едновременното развитие на кератиноцитен и меланоцитен рак на кожата, както и рак на кожата в комбинация с други ракови форми. Показано и публикувано от нас многократно.

В момента под печат е и друго наше клинично наблюдение, което за първи път описва сравнително бързото развитие на кератоакантом след прием на ирбесартан/ хидрохлоротиазид. Младият колега Д-р Валери Малев преди няколко години откри подобни връзки в рамките на клиничното ежедневие и тези данни бяха официализирани: ТУК!

Още: Ново проучване подкрепя тезите на наш професор за риск от рак на кожата заради някои лекарства

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Голямо земетресение: САЩ чакат част от разлома Сан Андреас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно