Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи сериозни данни от Израел за ваксината срещу коронавирус на Pfizer: имунитет и хоспитализации

25 февруари 2021, 06:12 часа • 21989 прочитания

Ефективността на ваксината "Комирнати", разработена от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, е 94% за предотвратяване на симптомите на заболяването COVID-19, причинено от новия коронавирус по време на масовата употреба в Израел. Резултатите от изследването бяха публикувани в The New England Journal of Medicine, предаде БГНЕС.

Според информацията, в проучването са обхванати 596 618 души - те са част от масовата ваксинация в Израел. Изчислено е, че ваксината почва да действа между 14 и 20 дни след поставяне на първата доза и завършва курса на изграждане на имунитет 7 или повече дни след поставяне на втората доза. Интервалът на поставяне между двете дози е 21 дни.

На тази база, резултатите са следните - в 94% от случаите не се развива симптоматичен COVID-19 в посочения период на прилагане на втората доза. В 57% от случаите същото става в периода 14-20 дни след първата доза.

Освен това - доказана инфекция т.е. може да не е симптоматична, не се развива в 92% от случаите 7 и повече дни след поставяне на втора доза. Същото нещо не се случва в само 46% от случаите в периода 14-20 дни след поставяне на първа доза.

7 и повече дни след поставяне на втората доза от ваксината, в 87% от случаите, когато все пак се разболееш от COVID-19, макар че си ваксиниран, не влизаш в болница. Ако става въпрос за първата доза и периода 14-20 дни след поставянето ѝ и все пак се заразиш с COVID-19, в 74% от случаите не влизаш в болница.

И за финал - при две дози ваксина и изминали 7 и повече дни от поставянето на втората, в 92% от случаите, когато все пак се заразиш, не развиваш тежка форма на COVID-19. При само 1 доза и период от 14-20 дни след поставянето ѝ, в 62% от случаите когато все пак се разболееш, не стигаш до тежка форма на болестта.

Изчислено е и, че в 90% от случаите 7 и повече дни след поставяне на втората доза от ваксината не се развива дори асимптоматичен COVID-19. В периода 14-20 дни след първата доза процентът за същото нещо е едва 29%.

Вече има и данни, че е възможно ваксината да е достатъчно ефективна и само при една доза.

Още: Най-новите научни данни за ваксината на AstraZeneca - ниво на защита и сериозни странични ефекти

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес