Учени доказват местоположението на Ноевия ковчег с помощта на 3D сканиране (ВИДЕО)

22754
Учени доказват местоположението на Ноевия ковчег с помощта на 3D сканиране (ВИДЕО)
Снимка: Pixabay

Тората (Петокнижието – свещеният текст, съдържащ еврейските закони) ни казва, че Ноевият ковчег е заседнал на върха на планината Арарат, спящ вулкан близо до източната граница на днешна Турция.

През 1959 г. капитанът от турската армия Илхан Дурупинар по време на мисия на НАТО идентифицира и картографира един отпечатък във формата на лодка на планинския връх в региона Догубаязит, Турция. Той моментално информира турското правителство за находката и на следващата година група учени разкопават мястото, но откриват единствено пръст и скали. Официалното им съобщение гласи, че на обекта, вече носещ названието „Дурупинар“ по името на своя откривател, „няма видими археологически останки“ и че това образувание „е дело на природата, а не на човешка ръка“.

Чак през 1985 г. няколко изследователи отново се заинтересуват от мястото и с помощта на радар установяват наличието на правилна структура под земята с дължина около 164 м. Те са убедени, че става въпрос за вкаменелите останки от горната палуба на кораба, чиято долна част, направена от тръстикова конструкция, е била унищожена. По-късно обаче самите изследователи се разколебават и в крайна сметка заключават, че става въпрос за естествено скално образувание, наподобяващо очертанията на лодка.

Сега обаче съвместен екип от американски и турски изследователи, работещи по проекта „Ноев ковчег“, излязоха със съобщение, че са открили доказателство за това, че библейската реликва се намира под повърхността на „Дурупинар“, пише Jerusalem Post.

Използвайки 3D сканиране по технологията GPR и ERT, изследователите твърдят, че са открили изкуствена конструкция под земята, съответстваща по размери на описанието на Ноевия ковчег, дадено в Тората. Конструкцията има успоредни линии и прави ъгли, каквито „не бихте очаквали да видите в естествена, геоложка формация", отбелязват авторите на проучването Андрю Джоунс и водещият учен д-р Фети Ахмет Юксел от катедрата по „Приложна геофизика“ на Истанбулския университет.

Проф. Николай Овчаров: В Китай показваме връзките на прабългарите с тези земи

В Китай ще покажем цялата история на България до XIV век, но ще акцентираме върху връзките, които прабългарите са имали още в края на с...

Въпреки това научният свят все още изглежда не е готов да приеме тяхното предположение. От първоначалното откритие на обекта до днес, той многократно е бил подлаган на съмнения като откритията периодично са били опровергавани. Сега обаче учените настояват, че за пръв път се прави обследване с толкова съвършена технология.

Обектът "Дурупинар" е поставен под защита от турското Министерство на културата и разрешения за разкопки трудно се одобряват. Въпреки това няколко независими екипа проявяват интерес и сега, въоръжени с новите технологии, които не са били достъпни по време на предишните проучвания, се надяват да извършат по-задълбочен анализ и изводите от предходните експедиции да бъдат ревизирани. Защото това място наистина има потенциала да разкрие от недрата си една от най-значимите реликви в човешката история, казват те.

Екипът американски и турски изследователи възнамерява да продължи със сканиранията и вече са получили необходимото разрешение. В момента те се опитват да съберат около 100 000 долара, необходими за провеждане на проучването. Резултатите от него ще бъдат включени и в предстоящ епизод на „Забранена история“ по Science Channel.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно