ББЦ: Президентът ще "бабува" за правителство, искаме и ние да четем приоритети

23168
ББЦ: Президентът ще "бабува" за правителство, искаме и ние да четем приоритети
Снимка: БГНЕС

Към момента не можем да кажем как ще гласуваме за кабинет, тъй като не е ясно какви ще бъдат приоритетите на този кабинет. Това заяви председателят на парламентарната група на "Българския демократичен център" (бивша ББЦ) Светлин Танчев пред журналисти след консултации при президента Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС.

"Обсъдихме приоритетите на държавата и възможността за бързо съставяне на стабилно правителство. Най-належащият приоритет е бюджетът, който сравнително бързо трябва да бъде приет, ако не искаме държавата да е на ръба на банкрута", каза още Танчев.

Поставените от БДЦ теми са били икономиката, повишаването на работни места, реформи в здравеопазването и съдебната система и други.

На въпрос дали по време на срещата е станало въпрос за формулата на бъдещото управление, Светлин Танчев отвърна, че това не е било тема на разговора между президента и БДЦ.

"Не стана въпрос, защото не сме видели приоритети. Очакваме да видим приоритетна работна програма, върху която да разсъждаваме", каза Танчев. "Говорихме, че трябва да се разшири диалогът. Той пое ангажимент, че ще окуражава и останалите политически формации да търсят по-широк диалог", добави Танчев. БДЦ би подкрепила следващия кабинет при положение, че се работи за отваряне на работни места, електронизация на управлението и други.

На въпрос дали премиер трябва да е Бойко Борисов или може и друг да заеме този пост, Танчев отвърна, че още след изборите от партията му са казали, че това не е най-важният въпрос. "Най-важното е каква ще е програмата, която ще се изпълнява в следващите четири години", каза той.

БДЦ са готови са предложат имена за министерски постове във всяка една област, добави той в отговор на въпрос дали партията му може да излъчи експерти за определени постове. Светлин Танчев увери, че БДЦ също имат желание да се запознаят с документа, който ще бъде изготвен от ГЕРБ и Реформаторския блок. "В момента, в който тези приоритети бъдат разписани, ще имаме отношение и ние. Все още чакаме покана или изпращане на тези приоритети", подчерта той.

"Ще гласуваме само и единствено, ако преди това имаме програма и приоритети на управлението. Няма да вземем в зала решение дали ще натиснем "да" или "не" - това е абсурдно. Очакваме тези приоритети, но както виждате и тези, които ги пишат, не са наясно какви ще бъдат", коментира от своя страна Румен Йончев. На президента от БДЦ са потвърдили, че според тях нови избори не са добро решение.

Решаващо за подкрепата на БДЦ ще бъде залагането като приоритет на създаването на Министерство на електронното управление, каза Светлин Танчев. "Това трябва да е основен приоритет, който ще изкорени корупцията и широкото чувство за безнаказаност. Това ще е голям знак и би наклонило везните да подкрепим такова правителство", обяви той.

На въпрос дали от ГЕРБ търсят подкрепата на БДЦ Танчев отвърна: "Водим някакви разговори, но все още не е така, както ние искаме да бъде - да седнем на масата, да кажат приоритети и да търсим общото". От думите му стана ясно, че става дума за разговори на председателски съвет. "Нищо друго. Не виждаме към момента ГЕРБ с някой да са седнали и да са се разбрали. Всички го чакаме", завърши той.

Вместо да търсят разбирателство, Кънев и Борисов се замерят с песнички

След като и вчера Реформаторският блок и ГЕРБ не стигнаха по-далеч от „синхронизираме програмата и ни остава още малко”, ли...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика