Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

32905
Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно
Снимка: Istock

Сиренето е здравословен, засищащ продукт, без който е невъзможно да си представим пълноценна ежедневна диета. Не всеки знае как да го яде правилно.

Как е правилно да се яде сирене? 

Руският ендокринолог д-р Зухра Павлова споделя, че сиренето е добър източник на протеини. Не трябва да го отказвате без очевидни причини или без преки инструкции на специалист, но също така е нежелателно да злоупотребявате с този продукт.

Кардиолог: Това е най-доброто сирене за сърцето

За да ядете правилно сиренето, да не прекалявате с порциите и да извличате само ползи от него, д-р Павлова предлага да се отнасяте към млечния продукт като към десерт. Това означава, че трябва да ядете сиренето в минимални порции, да се наслаждавате на вкуса му малко по малко, а не да ядете цял блок наведнъж. По-добре е да изберете нискомаслени видове, например извара, тъй като те съдържат по-малко сол и не са толкова калорични.

"Можете да ядете сиренето на малки парченца или да го настържете и след това да го поръсите върху любимите си ястия. Комбинацията от сирене с други продукти, ако не са твърде мазни или солени, не е забранена", казва лекарят.

Продуктът се състои от мляко , което може да бъде краве, козе или биволско мляко, трапезна сол , която действа като консервант, сирище, което е отговорно за „подсирването“ на сиренето, и млечнокисела култура, като лактобацили, която е отговорни за вкуса.

Някои сирена съдържат добавката калциев хлорид - това е ядлив емулгатор, който помага за изцеждането на излишната суроватка от суровините.

Този продукт е богат източник на протеини и калций, който има благоприятен ефект върху костите и мускулите на тялото. Умерената му консумация може да помогне за поддържане на плътността на костите, цялостното здраве и дори за укрепване на имунната система поради изобилието от витамини, минерали и мастни киселини.

Сиренето има важни свойства, които трябва да бъдат подчертани:

  • Продуктът съдържа висококачествени протеини, необходими за растежа и регенерацията на телесните клетки. Протеинът, съдържащ се в него, помага за укрепване на мускулите и поддържа оптимален баланс на аминокиселини.
  • Високото съдържание на калций помага за укрепване на костите и зъбите, а също така съдейства за предотвратяване на остеопороза.

Съставът на коментирания продукт следният:

  • 45% влага;
  • 25% протеини;
  • 25% мазнини;
  • 3% соли и минерали;
  • 2% въглехидрати.

Въз основа на тези данни сиренето не може да се нарече „въглехидратен“ продукт. Въпреки това, има една подробност - с узряването на млечния продукт количеството влага в него намалява до една четвърт, а всички останали стойности остават непроменени.

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com