Клишета, а не конкретика в бъдещата управленска програма

12108
Клишета, а не конкретика в бъдещата управленска програма
Снимка: БГНЕС

По принцип, а не конкретно – това е мотото на прословутата вече програма за управление, която ще следва бъдещото правителство на България. Правителство, което все още се прави на принципа „всичко е предпоследно”, защото още не е ясно ще влиза ли АБВ в него или няма.

Държавен бюджет и икономика

ГЕРБ поиска от АБВ да каже до 5 ноември влиза ли с министър в кабинета

До утре АБВ трябва да реши дали ще влезе в бъдещия кабинет със свой министър. Това заяви лидерът на парламентарната група на АБВ Ивайло...

В областта на публичните финанси в документа на няколко пъти с различни формулировки се обещава едно и също - стремеж към поддържане на нисък дефицит и нисък държавен дълг. Не се говори за ефективност на разходите. Обещава се те да не надхвърлят 40% от БВП, но това така или иначе е вменено по закон задължение. Говори се за повишаване на приходите в хазната чрез структурни промени в приходните агенции, но се дава знак, че спешно сливане на НАП и митници няма да има и към подобна стъпка може да се пристъпи след детайлен анализ. За данъците е посочено най-общо "запазване на данъчната система", без да е ясно какво се разбира под това, пише в. „Сега”.

Икономиката се сблъсква с познатите клишета „ускоряване на растежа” и „подкрепа за бизнеса”. Ударно саниране на блоковете и строителството на "Южен поток" по европравилата предвиждат приоритетите в енергетиката. Бъдещото правителство ще преразгледа новите енергийни проекти и тяхната икономическа ефективност. Стойността на тока ще бъде справедлива и поносима, а това ще стане не чрез изкуствено задържане на цените, а чрез енергийна ефективност и конкуренция между производителите. Това ще се гарантира и с нов състав на ДКЕВР, а енергийната ефективност ще стане факт за 50% от блоковете до 2 г. Самите собственици ще бъдат образовани как да пестят енергия. Планира се още либерализация на пазара на ток и газ и възможност всеки сам да избира доставчика си, което трябваше да стане още през 2012 година – по времето, когато ГЕРБ управляваше.

Бъдещото правителство ще работи за влизане на България в Европейския банков съюз, обещава да опази валутния борд до влизане в Еврозоната. Сред приоритетите са смяна на ръководството на БНБ, както и публичност на кредитната история на КТБ. От документа се подразбира, че това може да се случи и без да се приема специалният проектозакон на „Пеевски – Цонев” за публично обявяване на депозанти и кредитополучатели. В областта на управлението на еврофондовете се обещават отново неизпълнени обещания от предходния мандат на ГЕРБ - приемане на закон за управление на средствата от ЕС и опростяване на правилата.

Социална политика

В областта на социалната политика картинката не е по-различна - "насърчаване на отговорното родителство" и "устойчиво нарастване на трудовите доходи и пенсии съобразено с темповете на икономически растеж". Въпреки ясния хоризонт на пенсионната реформа за нея само се споменава, че ще продължи, без да се посочва нито откога, нито как.

Кънев и Лукарски не искат да говорят и потвърждават

Няма да потвърждавам имена на министри, нито пък ресори. Това заявиха в един глас лидерите на ДСБ и СДС Радан Кънев и Божидар Лукарски,...

Основен приоритет в регионалната политика е Северозападна България. "Хроничната икономическа изостаналост на региона" ще се преодолява с наливане на по 1 млрд. лв. годишно. Съживяването на отделни райони е една от основните задачи на бъдещото правителство, а за развитие са посочени Странджа, Сакар и Родопите. В транспорта водещ приоритет е магистрала "Хемус".

Образование

Малко по-ясни са намеренията в областта на образованието. Предлага се сериозна промяна във финансирането на държавните вузове - поне 50% от субсидията да зависи от качеството на образованието в тях. Говори се за "равнопоставеност и конкуренция на всички форми на училищно образование и улесняване на валидирането на знанията и уменията на учениците". От една страна, това означава финансиране и на частни училища и детски градини. От друга страна, според участници в преговорите ще се даде възможност на ученици, които са придобили определен обем от знания извън училище да ги валидират. Не се обсъжда обаче легализиране на обучението вкъщи. Направена е и обща заявка за нарастване средствата за образование, но без детайли. Прави впечатление специалното внимание, което е отделено на "възпитанието и обучението, които формират национално самочувствие и патриотичен дух". Патриотизмът в образованието беше изискване на Патриотичния фронт.

Сигурност

Тук изглежда нещата ще се връщат към положението, което цареше по времето на ГЕРБ. Основната реформа е изваждане на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) от ДАНС. Друго намерение е написването на закони за Националната разузнавателна служба и за Националната служба "Охрана" - нещо, за което не стигна предишният мандат на ГЕРБ, както и съсредоточаване на всички специални разузнавателни средства под шапката на новосъздадената агенция "Технически операции" (ДАТО), която е на подчинение на Министерския съвет. На практика това значи, че ДАНС няма да могат да подслушват. Няма яснота какво се крие зад обещанието за "бързи организационни мерки за контрол върху незаконните емигранти", нито под "политически усилия за приемане в Шенген". Новото правителство си поставя и приоритет - разтоварване на МВР от несвойствени дейности и съсредоточаване на полицаите върху събирането на доказателства - един от основните дефекти на полицейското разследване.

Караджов потвърди конкретни имена от бъдещото правителство

Преговарящият ни екип е твърдо съгласен да участваме в правителство с Бойко Борисов, сега разговаряме помежду си за окончателно съгласи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика