Украйна с жест на газово помирение към Русия

15353
Украйна с жест на газово помирение към Русия
Снимка: Getty Images

Украинската енергийна компания "Нафтогаз" съобщи във вторник вечерта, че е превела на Русия 1,45 милиарда долара от задълженията си за доставен природен газ, предаде БГНЕС.

Киев заяви, че е платил на руския гигант Газпром 1,45 милиарда от дълга си, което е първото условие за възобновяването на руските доставки на газ за Украйна, прекъснати през юни, пише АФП.

Украинската държавна компания "Нафтогаз" е платила първата вноска в размер на 1,45 милиарда щатски долара от просрочения си дълг от 3,1 милиарда щатски долара, който Киев трябва да плати до края на годината, съобщи "Нафтогаз" в изявление, според АФП.

Радио "Гласът на Русия" съобщи, че правителството на Украйна е разрешило на "Нафтогаз Украйна" да използва 3,1 милиарда за плащане към руския "Газпром".

В сайта на правителството в Киев е публикуван документ, в който се уточнява, че наредбата засяга условията за доставки на газ от Русия за Украйна за периода от ноември 2014 до 31 март 2015 година. Както съобщиха в понеделник от Националната банка на Украйна, Киев се е договорил с Международния валутен фонд, че през зимата ще плаща за руския газ от собствените си валутни резерви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа