Поредните преговори ГЕРБ и Реформатори: "Почти" и "ако"

26509
Поредните преговори ГЕРБ и Реформатори: "Почти" и "ако"
Снимка: БГНЕС

Ако програмната декларация бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. Това каза Меглена Кунева от Реформаторския блок след проведените консултации с ГЕРБ за съставяне на правителство, предаде Агенция "Фокус".

По 20 сектора и теми вече има разбирателство. Основните са външна политика, правосъдие икономика и растеж, законодателни промени в ОП, образование, здравеопазване енергетика, транспорт и инфраструктура, регионална политика. До утре до обяд ще се изчистват редакционно нещата, обясни Кунева. И поясни, че засега няма дата за нови преговори. Освен това лидерът на "Движение България за гражданите" каза, че не е обсъждано Радан Кънев да става премиер. По думите ѝ изобщо не е засягана структурата на кабинета, както и кой ще взема решенията - например когато трябва да се освободи министър заради сторен гаф.

И в "Патриотичния фронт" цъка бомба със закъснител

Разцепление назрява в „Патриотичния фронт”. Причината – водещият на предаването „Дискусионно студио” по С...

"Въпросът с премиерския пост и постовете на министрите е интересе, но ние се концентрирахме върху програмната декларация. До вторник на обяд вероятно ще бъдем готови с всички останали елементи. Ако тя бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. Когато има програма, ще се намерят подходящи хора, които да я изпълнят", заяви Кунева.

Според лидера на ДБГ при ГЕРБ има "силна ангажираност" да управляват - партията на Борисов е мандатоносител и било нормално да бърза. Ние ще поемем политическа отговорност. Знам, че в момента съставянето на кабинет е изключително рисково. Страната е в нелеко положение. Трябва да оправим с изключителна скорост споразумението за партньорство. Изтърваме много важни възможности, добави Кунева.

По думите на Божидар Лукарски програмата, която готвят с ГЕРБ, ще бъде изпратена на Патриотичния фронт и на АБВ.

Същвременно Томислав Дончев от ГЕРБ прехвърли топката към Реформаторите, като ги прикани да си кажат вижданията за структура на правителството, за персонален състав на Министерски съвет и секторите, по отношение на които имат готовност да носят отговорност.

Бареков се слага на ГЕРБ с надежда за власт

При продължаващите все още преговори между ГЕРБ и Реформаторския блок за сформиране на правителство, лидерът на „България без цен...

"Към момента това, което спира процеса по изготвяне на коалиционно споразумение, е липсата на този текст. Когато имаме предложения, преговорите могат да продължат", обясни Дончев. "Имаме общ документ, който единява волята, вижданията, целите, принципите и приоритетите на ГЕРБ и Реформаторския блок. Тази нощ предстои да бъде редактиран и окончателно приет утре сутринта. След това имаме намерението този общ документ да бъде представен на вниманието както на Патриотичния фронт, така и АБВ. Надявам се в този период на време текстът да бъде обществено достояние", добави бившият министър по еврофондовете и сегашен евродепутат.

Румяна Бъчварова пък уточни, че и "Патриотичният фронт" трябва да направят персонални предложения за състава на правителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика