Българите в чужбина искат собствено министерство

19624
Българите в чужбина искат собствено министерство
Снимка: БГНЕС

Световният парламент на българите поиска да бъде създадено специално министерство, което да се занимава с българите в чужбина, предаде БНР.

Българите от Западните покрайнини искат бързо законодателно решение за възстановяване на българското им гражданство и паспорти. Българите от Тараклия в Молдова пък настояват да им бъде запазен статутът на национален културен район след предстоящата териториално-административна реформа догодина.

Българите по света били близо 22 милиона

Българите по света са близо 22 милиона. Това заяви във Варна председателят на Асоциацията на българите по света и Световния парламент н...

Асоциацията настоява и за възстановяване на Министерството за българите по света, съобщи Кирил Йорданов. Той подчерта, че те искат „не агенция, а Министерство на българите по света, което да поддържа културно-историческите връзки с нашите сънародници по света, с всички членове на българската колония по света, с изучаването на българския език, с възстановяването на българското гражданство".

Има необходимост от излъчване на БНТ и на БНР. Хората искат да слушат и да гледат българска програма, да имат възможността да си купуват български печат, подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com