Първанов е удовлетворен от разговора с ГЕРБ

25780
Първанов е удовлетворен от разговора с ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

"Удовлетворен съм от разговора", заяви лидерът на АБВ Георги Първанов след консултациите с ГЕРБ в парламента.

Действително големият въпрос е за формулата за бъдещо управление. Продължаваме да смятаме, че най-добрият вариант и за нелеката зима, която ни очаква, и за изхода от икономическата криза, е голяма коалиция. Не просто широка коалиция от много партии, а голяма коалиция, която да събира левия и десния вектор в българската политика, заяви Първанов.

Едночасови преговори между ГЕРБ и АБВ

Консултации за формиране на стабилно парламентарно мнозинство и съставяне на правителство провежда преговорният екип на ГЕРБ с представ...

Имахме сериозен спор относно ролята на държавата. В АБВ продължаваме да смятаме, че държавата трябва да има регулираща роля в икономиката, в социалната сфера, каза още Георги Първанов.

По актуализацията на бюджета ние смятаме, че такава очевидно ще се наложи, но при липса на конкретен анализ за състоянието на приходи и разходи, стоим на позицията, че тя трябва да е в рамките на 3% бюджетен дефицит – така както са европейските изисквания. Обсъждахме ситуацията с КТБ и там смятаме, че бързо трябва да се решат въпросите на вложителите и да се предприемат мерки за оздравяване на банката, допълни Първанов. По 14 от всички 18 точки имаме принципно съгласие и еднакво мнение. Това съобщиха от преговорния екип на ГЕРБ след края на консултациите с представителите на АБВ в парламента.

ГЕРБ и АБВ изразихме задоволство от новия тон и стил в политическото общуване като разговорът бе задълбочен по основните приоритети на политиките, които и според двете страни са необходими за държавата, съобщи Цецка Цачева след преговорите в зала "Запад".

Румяна Бъчварова от своя страна благодари на представителите на АБВ за конструктивната дискусия и добрия тон, в който са протекли разговорите.

Консултациите на ГЕРБ продължават, наред са АБВ

Консултации за формиране на стабилно парламентарно мнозинство и съставяне на правителство ще проведе преговорният екип на ГЕРБ с предст...

Обсъдихме политическата рамка, която ние предлагаме за съставяне на следващото правителство, обясни Бъчварова. От страна на АБВ бе направено уточнението, че може би най-добрата формула за управлението на страната е постигане на широка коалиция. От страна на ГЕРБ оставят тази тема отворена.

Приемаме забележката на АБВ, че някои сектори не трябва да бъдат политизирани като например сектор Сигурност, подчерта Румяна Бъчварова.

Установихме, че партиите, с които не бихме искали да си партнираме са едни и същи. Тоест и по този въпрос имаме общи позиции, каза още Бъчварова. По темата демографската политика да е сериозен акцент ГЕРБ и АБВ също са постигнали съгласие.

На фона на тези общи разбирания обаче различията ни остават, отчете Бъчварова. Различията са за изграждането на нови ядрени мощности и отмяна на мораториума за строителството на Белене. Третата тема на различие е данъчната политика.

Спешна промяна на Изборния кодекс поиска Румен Петков от бъдещия кабинет

Следващото 43-о Народно събрание трябва да извърши спешни промени в Изборния кодекс. Необходимостта от това стана особено очевидна след...

Бъчварова съобщи, че има възможност да продължат консултациите на експертно ниво между ГЕРБ и АБВ, за да видим дали можем да приближим позициите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика