Фандъкова срещу Манолова – хвани едната, удари другата

34139
Фандъкова срещу Манолова – хвани едната, удари другата
Снимка: Колаж/Actualno.com

Официално е – настоящата кметица на София Йорданка Фандъкова ще се състезава за нов мандат, а най-шумният ѝ опонент е омбудсманът Мая Манолова.

Няма как при тези новини хората, които все пак помнят какво са яли вчера и още си връзват обувките сами, да не са се потресли поне малко. Защото изборът вече дори не е "по-малкото зло".

Да си припомним само – при оповестяването на кандидатурата си, Фандъкова почна да се обяснява, че и тя "сигурно" правила грешки, имала грешни преценки, но един вид всеки грешал – да ѝ простим и на нея. Само че има грешки, има и ... грешки!

Например ремонтът на ул. "Граф Игнатиев". Който е потънал твърде дълбоко във всички скандали там или е позабравил, да си припомни само това – на 29 май тази година Фандъкова инспектира какво направи "Джи Пи Груп" там и каза следното: "Констатирано е и некачествено озеленяване на определени зони, както и недобре оформена и завършена настилка и недобре подредена настилка на някои от капаците на ревизионните шахти". Само че ремонтът не беше върнат, обявени бяха глоби и ако сметнем колко големи са те спрямо поръчката и спрямо оборота на "Джи Пи Груп" ще ни стане едно мило ... – така явно Фандъкова си разбира отговорността за свършеното! Така не бяга от тази отговорност! Neehubavo, ama kakvo ot tova, казано на Facebook език. И да припомним, че го отнесе зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев – при това официално не Фандъкова го изгони, а той си подаде оставката и стана подсъдим. Нали кметицата обаче носи отговорност – защо поне не го изгони, че да не ѝ тежи толкова тази отговорност?

И само това стига, но не е само то. Фандъкова нито веднъж не пое отговорност за скандала "Златен век", а само препращаше насам-натам – при това след като главният ѝ архитект Здравко Здравков на видеозапис пред Actualno.com си каза как собствениците на "Артекс" семейство Мирянови ходели при столичната кметица да уговарят колко да е висока сграда, след като се разшумя дали разрешителното ѝ за строеж изобщо е валидно! Като други институции са отговорни за проекта, Вие, г-жо Фандъкова, като каква водите такива разговори?! Сигурно като много отговорна – все пак веднъж, когато много се размириса и се наложи да излиза и Бойко Борисов да свети, промълвихте, че проблемът е в разрешителното, не в разни други нарушения, които ДНСК изтъква и заради които съдът ще пусне накрая проекта! Но Вие, а и г-н Здравков, така и не отговорихте как точно е подновено разрешителното за строеж на най-високия хотел в София и дали не е едно към едно както е със "Златен век"? Резултатите за поголовното високо строителство са видими ...

Друг венец в отговорностите на Фандъкова е финтът, с който управлението ѝ избяга от отговорност за безпринципното увеличение на цената на билетчето за градския транспорт в София с 60% - от 1 лев на 1,60 лева. И в съда беше доказано, че увеличението няма финансова обосновка и реално всеки столичанин плаща за градския транспорт два пъти! Когато загуби на първа инстанция в съда за по-скъпия билет, управлението на Фандъкова промени наредбата, за да обезсмисли делото - и успя, ВАС потвърди точно това. Делото сега продължава реално за едната чест, макар че се обжалва новата наредба ...

Да добавим към всичко това и заводът за горене на отпадъци, който Фандъкова и компания смело подготвят за София. Напоследък почна да се говори доста усилено коя ТЕЦ какво гори по различни градове и местните хора навсякъде бликат от ентусиазъм, но не в полза на "екопроизводството". Обаче Фандъкова от такива неща не се впечатлява ... А за забравилите или незнаещите – ето подробен репортаж как беше взето решението! "Стабилна картинка" - как да не поискаш пак да управлява!

Колкото до Манолова, мога да изпиша също толкова, ако не и повече за нея като дългогодишно политическо лице. Но едно е достатъчно – да си спомним как по времето на Орешарски в качеството ѝ на острие на БСП и зам.-председател на парламента защитаваше до дупка едно от най-омразните правителства в българската история и какво ѝ се случи в едно такси! Венецът беше следното изказване на Манолова в сутрешния блок на Нова телевизия през септември, 2013 година: "Ако това ще ви успокои, приемете, че аз съм предложила Делян Пеевски и се успокойте. Ако това ще внесе спокойствие във вашите неспокойни журналистически души, аз съм човекът". Ако пък някой не му стига, да си спомни Костинбродската афера – още чакаме Манолова да извади пустите доказателства. А и който е позабравил, да си спомни как точно Манолова стана омбудсман, кой в парламента я подкрепи и кой всъщност не гласува против нея ударно! Все ни е къса паметта, но хайде да не е чак толкова!

Изборите са на 27 октомври – и не само Фандъкова и Манолова ще участват, така че оправданията за "по-малкото зло" не важат. Опичайте си акъла, ако още ви пука къде и как живеете!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com