Спират строежа на небостъргача "Златен век" след намесата на Борисов

8008
Спират строежа на небостъргача "Златен век" след намесата на Борисов
Снимка: Actualno.com/Mилена Славкова

Спират строежа на спорния небостъргач "Златен век" в София. На среща при премиера Бойко Борисов кметът на столицата Йорданка Фандъкова отново заяви, че разрешението за строеж на сградата в квартал „Лозенец“ е изтекло, съобщиха от правителствената пресслужба.

Фандъкова поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова да бъдат предприети действия по спиране на строителството на сградата. Министър Аврамова информира премиера Борисов, че след окончателното приключване на проверката на ДНСК са констатирани съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа.

На базата на всички факти и обстоятелства по приключилите проверки на ДНСК и Столична община, и докладваното от министър Петя Аврамова и от кмета Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов разпореди на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строежът да не продължава, уточняват от пресслужбата.

Нарушенията

От 30 000 до 150 000 лева санкция грози надзорника на проекта - заради констатирано нарушение при физическа проверка на ДНСК т.е. на място. Става въпрос за това, че ахр. Весела Мирянова, един от собствениците на "Артекс Инжеринг", е сключвала договори и като възложител, и като строител т.е. хем строи, хем се надзирава. Има и друго сериозно нарушение - допуснати отклонения при конструкцията (не са изпълнени по проект отвори в стоманобетонна плоча за ползване на подземни нива), което всъщност е основание за спиране на строежа и което беше казано на пресконференция на ДНСК в края на март, но с уточнението, че "предстои административно производство". Т.е. - може да има обжалване пред съда и съответно докато няма признаване от съда, да няма спиране. Имало и още нарушения - необазопасен изкоп и липса на мрежа, пазеща от падащи предмети.

Главният архитект призна: Разрешителното за строеж на „Златен век” не е презаверявано

Строителството на 34-етажния небостъргач "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" може да се окаже без валидно разрешение. Това стана...

По време на въпросната пресконференция, ръководителят на ДНСК арх. Иван Несторов призна, че са правени 4 или 5 проверки на "Златен век" до този момент, но последната - от средата на март тази година, била пълна, а другите - частични.

Протестите

Строежът на високата сграда предизвика гневни реакции на живущите в района и те протестираха неколкократно срещу плановете на компанията "Артекс" да вдигне небостъргача.

От инициативния комитет "Лозенец" заявиха по-рано, че ако "Златен век" бъде построен, той ще се превърне в паметник на корупцията, който да се вижда от целия град.

Протестиращи срещу "Златен век" блокираха бул. "Черни връх" (ВИДЕО)

Пореден протест срещу проекта "Златен век". Десетки хора се събраха в столицата и блокираха бул. "Черни връх" до метростанция "Джеймс Б...

Позицията на "Артекс"

Снощи (3 април) от строителната компания "Артекс" разпространиха отново позиция до медиите, в която уточняват, че строежът на сградата е законен.

"Проектът „Златен век“ притежава валидно разрешение за строеж и строителни книжа. Компетентен орган с контролни правомощия относно законността на строежите от първа, втора и трета категория е ДНСК, откъдето потвърдиха, че строежът е законен", посочват още от "Артекс".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика