X
 
 

Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" – некачествен, но остава така

3411 0
photo of Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" – некачествен, но остава така
Снимка: БГНЕС
Некачествените участъци по столичната улица "Граф Игнатиев" няма да бъдат ремонтирани, а на изпълнителя ще бъде наложена глоба. Това стана ясно, след като кметът на София Йорданка Фандъкова инспектира ремонта на улица „Граф Игнатиев“ около пл. Славейков.

Обектът е инспектиран и предаден на Столична община вчера. Според Фандъкова нередности са констатирани на територията на 15 декара, които, обаче, остават така, тъй като не пречели на цялостното движение по улицата. Кметът уточни, че улицата няма да се разкопава отново заради „няколко накриво наредени плочки“.

Гафовете по "Графа" бият на очи ден преди края на ремонта

Незавършените дейности по улица „Граф Игнатиев” в София остават не една и две, въпреки че финалът на превърналия се в кошма...

Фандъкова посочи, че комисията приема за завършени строителните дейности, но в отделни участъци констатира незадоволително качество. „Участъците са описани, изчислени са съответните санкции. Изчислените до момента неустойки за качество са в размер на 109 хил. лв., които всъщност са максималният размер на неустойки по договор за участъците, в които са констатирани проблеми“, каза тя. Всъщност обаче общият размер на наложени глоби е 290 000 лева.

По думите ѝ цялостната площ на зоната е малко над 40 дка, като констатирани недобре изпълнени дейности са на площ около 15 дка. „И точно в тези участъци е наложена максималната санкция от 5% от всяка дейност“, уточни Фандъкова. Тя посочи, че на места е допусната различна големина на фугите, както и недостатъчно фугирано. „Констатирано е и некачествено озеленяване на определени зони, както и недобре оформена и завършена настилка и недобре подредена настилка на някои от капаците на ревизионните шахти“, обясни Фандъкова.

Кметицата заяви, че в момента фирма изработени новите ограничители, които ще бъдат поставени успоредно по дължината на трамвайната линия. Освен това ще се върнат и част от търговските площи за книги, но с нов естетически вид, където „няма да стърчат и да се поставят кашони от банани“.

"Това е един изключително тежък обект по няколко причини. Първо, защото представлява труден за изпълнение проект. И, второ, защото не включва само настилки – беше подменена 100-годишна канализация, бяха подменяни водопроводи, топлопроводи – т.е. това е координация на много хора, институции и структури“, обясни Фандъкова.

Може и да има глоби за некачествен ремонт на "Графа"

По-скоро може да има глоба за лош ремонт на "Граф Игнатиев", отколкото за забавяне на ремонта. Това съобщава БГНЕС по информация от над...

Тя припомни, че изпълнението на проекта беше изпълнено с редица проблеми и предизвикателства. „Участниците в проекта са много и всеки от тях носи отговорност – проектанта, отговорната фирма, изпълнителите и всички, които от страна на Столична община отговаряха за този проект“, обясни кметът на София.

Фандъкова се извини на гражданите за неудобствата, които възникнаха по време на изпълнение на проекта.

„Изпълнението на този проект беше изключително необходимо за града. Вчера представители на надзора и на Дирекция „Транспортна инфраструктура“ проверяваха всички строително-ремонтни дейности по всички участъци от етап 2 – цялото протежение на ул. „Граф Игнатиев“, пл. Гарибалди“, пл. „Славейков“, градината на църквата „Св. Седмочисленици“, ул. „Солунска“. По всички тези обекти бяха констатирани и направени бележки от страна на надзора. Вчера задачата беше да се провери отстраняването на забележките и да получа становището на експертите за степента и качеството на изпълнение на целия този проект“, каза още тя.

На мястото отново бе поставена емблематичната пейка на баща и син Славейкови, предаде БГНЕС.

Близо 390 хил. лв. е искът срещу Столична община за ремонта на "Графа"

387 059,75 лева е стойността на колективния иск на търговци, опериращи по протежението на ул. „Граф Игнатиев”. Днес, 10 май...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители