X
 
 

СОС финтира съда по делото за цената на билета в София

2374 3
СОС финтира съда по делото за цената на билета в София
Снимка: БГНЕС
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбите от граждани срещу повишението на цената на билета за градския транспорт в София с 60%.  С това си решение съдът е обезсилил решението на първа инстанция по делото, с което Административният съд отмени новата цена на билета.

20 дни преди заседанието пред ВАС със свое Столичният общински съвет прие изцяло нова Наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на СО, като отмени действащата до приемането ѝ наредба, предмет на образуваното дело.

НПО-та: Опасно е СОС да се преструва, че тарифната политика е стабилна

Неправителствени организации, занимаващи се с обществения транспорт, са изпратили отворено писмо до столичнните общински съветници. В ...

ВАС в своите мотиви посочва, че "след като нормативният административен акт е отменен, той е престанал да бъде част от позитивното право и затова за оспорващите не е налице непосредствен правен интерес от отмяната на този акт, респективно от продължаване на съдебното производство, което е образувано по оспорването“, уточняват от организацията.

Решението на ВАС е окончателно, но е подписано с особеното мнение на съдия Жанета Петрова, която е и председател. Тя казва, че не е съгласна с мотивите на колеги си Светлана Борисова и Аглика Адамова, че с новата наредба на общината е отпаднал правният интерес на жалбоподателите. "Всъщност те имат имат безспорен интерес да установят незаконосъобразността на подзаконовия нормативен акт независимо от последвалата отмяна", се казва в особеното мнение.

Делото срещу промени в наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столичната община бе заведено след жалби на граждани и на сдружението "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи". През 2016 година без мотиви, общинският съвет прие изменение в наредбата, според което билетчето за еднократно пътуване в градския транспорт скочи с 60% и започна да се продава за 1,60 лв.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Чааве Мангасарян 1 Чааве Мангасарян преди 1 година Профил на трол?
  Ама ФандъКОФА и ГЕРПедераската шайка у общинта требе да лапат! И 5 кинта да го направят билета ми дреме на манговия - да плащат булгаристанците!
 • Булгаристанец 1.1 Булгаристанец преди 1 година Профил на трол?
  Мангасарянски, ние като сме се разплащали та знае ли се - да плаща Фандъкова!
  : 0 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 1.2 Боко Мазника от БРЕГ преди 1 година Профил на трол?
  Най голямото село в България, това е София!!! Мнозинството на ГЕРБ в Столичния общински съвет е избрано от неграмотните гласоподаватели с кокоши мозък/Кокошката има от 1 до 2 грама мозък/. Затова умни софиянци, събудете се, за да изхвърлите ГЕРБ от Столичния общински съвет!!!!!!!!!!!
  : 0 !