С хлъзгава хватка СОС попречи на съда да обяви за незаконна цената на билета в градския транспорт

6926
С хлъзгава хватка СОС попречи на съда да обяви за незаконна цената на билета в градския транспорт
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) набързо прие изцяло нова наредба за градския транспорт, с което всъщност засега цената на билета за еднократно пътуване в този вид транспорт няма да може да бъде отменена на съда и си остава 1,60 лева.

С решението на СОС да има изцяло нова наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община всъщност делото за по-скъпия билет за еднократно пътуване точно в софийския градски транспорт (бел. ред. - той е 1,60 лева, като преди това беше 1 лев) се провали. За това предупредиха от БСП още на 1 март тази година. С новата наредба става така, че делото остава безпредметно поради изцяло сменената нормативна уредба – съответно трябва да се заведе ново дело.

Пет неща, които трябва да знаем, за нощния транспорт

"След близо тригодишна битка за въвеждане на нощен градски транспорт в София, тази събота, 7-ми април, най-сетне така чаканата услуга щ...

На първа инстанция СОС загуби делото, а ищците от сдружението "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи" възразиха срещу начина, по който процесуално са приети измененията, както и срещу създадената прекалено голяма неравнопоставеност между гражданите, които могат да си позволят абонаментна карта и онези, които биха използвали билети. Освен това имаше аргумент от зам.-председателя на СОС и общински съветник от БСП Милка Христова, че СОС и Центърът за градска мобилност (ЦГМ) са опитали да допълнят преписката по делото и да преодолеят липсата на икономическа аргументация защо билетчето е трябвало да поскъпне с 60%.

Дебатът - всички против ГЕРБ

Преди старта на същинското заседание, общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева изрично поиска вносителите в лицето на съветниците Зафир Зарков (зам.-председател на транспортната комисия към СОС), Екатерина Йорданова и Ивелина Джартова да оттеглят доклада, докато не мине заседанието на Върховния административен съд (ВАС), което е насрочено за 25 април. При гласуването само 10 общински съветници приеха предложението на Георгиева, а 28 се обявиха "против".

Сред основни мотиви да се прави нова наредба, а не да бъде поправяна старата, бяха посочени въвеждането на електронна система за таксуване на пътниците, борбата с мръсния въздух и по-конкретно инициативата "зелен билет", осигуряване на право за преференциално паркиране, уреждане на изрично въвеждане на нощен градски транспорт. Мотивите бяха прочетени от председателя на СОС и част от групата на ГЕРБ в съвета Елен Герджиков.

"И денят е подходящо избран, и атмосферата е добра", иронизира Милка Христова, която попита дали действително трябва да се прави нова наредба. Христова припомни, че сега има обществена поръчка за електронните билети и тя е на етап технически предложения, като такова не е избрано и всъщност не се знае как точно ще изглежда самата електронна система. Промяната в обществените отношения, която се цитира в мотивите, се състои в бъдещи намерения, подчерта червеният общински съветник, която напомни, че в правото има желязна практика - регулират се съществуващи отношения. Целта да се приеме новата наредба е увеличената цена на билета за еднократно пътуване в градския транспорт, която падна на първата съдебна инстанция, да си остане, като е посочено изрично в параграф 4 на Преходните и заключителни разпоредби, че новата наредба отменя предишната. Този номер го играхме вече със зелената и синята зона, каза Христова, която определи случващото се за "съдебен пинг-понг", защото щом се окаже, че съдът е на път да отмени административен акт на СОС, то СОС просто приема друг и се почва от начало.

НПО: СОС ще блокира делото за цената на билета за градския транспорт под предлог "нощен градски транспорт"

Утре, 5 април т.е. на Велики четвъртък, Столичният общински съвет (СОС) ще приеме нова наредба за пътуване с обществения транспорт в Со...

Според общинския съветник от БСП с новата наредба има опит "да се натъмани" цената от 1,60 лева. Формулата за изчисление е следната - делят се разходите на транспортни оператори на броя на реализираните пътувания т.е. колкото по-малко пътувания, толкова по-скъп трябва да стане билета. Както сме го подкарали, отиваме на 2 лева цена на билет, каза Христова.

Общинският съветник от ДСБ Иво Божков също обърна внимание на сбърканите неща във формулата за определяне на цената на билета за градския транспорт. Той даде пример - пътуването на военни инвалиди. Във формулата паричният поток по това перо е отразен с числото "0" т.е. не се отчита колко пари дава държавата, за да могат военните инвалиди да ползват градския транспорт без да плащат. А колегата на Божков Трайчо Трайков обърна внимание на това, че почетните граждани на София трябвало да представят документ пред ЦГМ, че са такива: "Допускам, че Столична община и ЦГМ могат да си обменят информация". Заедно с Марта Георгиева, Трайков посочи, че всъщност с новата формула за изчисление на цената на документите за превоз в новата наредба вносителите т.е. ГЕРБ признават правотата на възраженията срещу цена от 1,60 лева за билет за еднократно пътуване.

Един от вносителите - Зафир Зарков, отвърна, че гражданите очаквали нови, по-качествени и по-добри транспортни услуги. Той видя като положителен момент цената от 2 лева за еднодневна карта за нощен градски транспорт и обвини възразяващите по отношение на цената на билета в опити да получат медийно внимание. Зарков напомни и, че глобата за нередовен пътник става максимум 50 лева т.е. тя намалява, тъй като досега тя можеше да е 200 лева, с акт, ако нередовен пътник, хванат от контрола, откаже да си купи наказателен билет от 40 лева.

Общинският съветник добави и, че съдът нямало да каже какъв да е размерът на цената на билетчето, защото СОС вземал това решение. Преди 2 години размерът на цената, който определихме, беше изключително адекватен, защото транспортната система се балансира, каза Зарков. И обяви, че към настоящия момент Столична община вървяла към 30 000 закупени абонаментни карти годишно т.е. нямало намаление на пътуващите. През 2015 година има 4,11 млн. реализирани пътувания, през 2016 година са 4,14 млн., а през 2017 година са 4,15 млн., опонира Христова, цитирайки данни от доклада за новата наредба, като добави, че явно няма как с такова малко увеличение на пътуванията да дойдат 15 млн. лева, които са били посочени като дефицит за ЦГМ, когато билетът поскъпна от 1 лев на 1,60 лева. Дойдоха от билетите за еднократното пътуване, подчерта зам.-председателят на СОС. Не казах повече хора, а че повече хора са се ориентирали към дългосрочните документи за пътуване, отвърна Зарков.

Всеки десети се вози безплатно в трамвая

Близо 10% са гратисчиите в трамваите и тролеите в София. Това съобщи зам.-директорът на Столичния електротранспорт инж. Иво Василев. "...

Зарков не можа да отговори на въпрос на общинския съветник от БСП Иван Таков кои оператори на обществен транспорт в Столична община са били застрашени от фалит, когато беше променена цената на билета, като общинският съветник от ГЕРБ прехвърли за отговор към ЦГМ и към обсъжданията "в балансови комисии", където и Таков членувал. Председателят на СОС Елен Герджиков пък заяви, че и Христова, и Таков твърдели преди две години, че с новата цена на билета няма да се съберат още 15 млн. за ЦГМ, а това се е случило.

Предвид дългия дебат, друг от вносителите Екатерина Йорданова призова въпросите и отговорите да бъдат по-кратки, "за да отдадем дължимото на празниците".

В крайна сметка, при 55 гласували общински съветници дали да бъде приета новата наредба за обществения транспорт в София, 38 бяха "за" (бел. ред. - т.е. цялата група на ГЕРБ), 11 бяха "против", а останалите се въздържаха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София