Високите цени на билетите - двойна "разумна печалба" от джобовете на софиянци

4503
Високите цени на билетите - двойна "разумна печалба" от джобовете на софиянци
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

"На практика днес в съда вещото лице призна, че така наречената "разумна печалба" се начислява два пъти". Както изглежда, тя се плаща от гражданите, а не се поема от дотациите, което е престъпление. Това коментира през репортер на Actualno.com адвокат Милка Христова (бел. ред. - зам.-председател на парламентарната група на БСП в Столичния общински съвет /СОС/) по повод делото пред Административния съд, което се води от жалбите от граждани срещу повишението на цената на билета за градския транспорт в София с 60%

Делото беше отложено за 3 май за събиране на нови доказателства. По време на днешното заседание част от исканите от гражданите отчети не бяха предоставени, защото според ответника т.е. Центъра за градска мобилност (ЦГМ) и СОС нямат отношение към процеса. Те обаче бяха изискани от съда и трябва да бъдат предоставени в 30-дневен срок.

Системата за издаване на карти за столичния градски транспорт временно се срина

Получи се временен срив в системата за издаване на карти за градския транспорт в София. Става въпрос за технически проблем, информира Б...

Това беше второто заседание на Административният съд по делото срещу цената на билета в София. След като на предишното дело гражданите спечелиха на първа инстанция, едва месец преди заседанието на Върховен съд, Столична община прие нова наредба през април 2018 г. Така делото бе обезсмислено и ВАС го прекрати с мотиви, че то няма предмет на разглеждане.

На заседанието от 22 февруари 2017 г., Административния съд в София отмени наредбата за поскъпване на билетчето в София на 1,60 лв. на основание, че е незаконосъобразна. Делото беше образувано по жалби на граждани и сдружението „Център за законодателни оценки и законодателни инициативи“ срещу наредбата, приета от Столичния общински съвет.

За изчисляването на цената на билета се използва се разходно-копулативният метод. Според Христова, това означава, че нашият обществен транспорт не е мотивиран за ефективно харчене на парите на софиянци. Харчейки повече - ще получи  и повече пари от общинския бюджет.

"Ответник по делото е ЦГМ (Центърът за градска мобилност) и съответно СОС, който като орган е приел тази наредба", разкри тя. 

СОС се представляваше от адвокат Семра Якут, която е юрист -консулт към Столична община.

Невероятно - в България има цена на билет за градски транспорт 1 стотинка

В Търговище може да се возиш срещу 30 стотинки – по линии номер 10 и 4. Всъщност има и още по шокираща цена - по линия 11, от ква...

Жалбоподателят Веселин Кирев от сдружение "Обществен релсов транспорт" остана недоволен от изслушването на вещото лице пред съда.

"Вещото лице не отговори по същество на едно от най-важните ни питания -  дали наредбата отговаря на европейския регламент. Ние считаме, че не отговаря. В българската наредба са отделени разходите в една формула и приходите в друга. Няма пазарен механизъм, който е определен от ЕК с регламент, във връзка с реалните приходи и разходи на предприятията и това, което общината компенсира от общинския бюджет", каза той.

Любен Хаджиев от Сдружение за свободен градски транспорт пък е на мнение, че градският транспорт може да бъде безплатен за софиянци.

"Нашето становище е, че субсидиите са напълно достатъчни за функционирането на градския транспорт, а парите от допълнителното таксуване чрез абонаментни карти и билети са кражба. От 217 млн. лв., 130 млн. лв. са от държавно-общинска субсидия, а около 25 млн. лв са разходите по контрол на пътниците в градския транспорт. Останалите пари спокойно могат да бъдат намерени от една община с бюджет от милиард и половина лева. Реално софиянци на година би трябвало да плащат за градски транспорт не повече от 30-40 лв. Градският транспорт е платен от нашите данъци на 70-80%, а останалите пари се крадат

Адвокат Христова допълни, че ЦГМ на практика е излишно звено и се явява своеобразна "холдингова шапка".

Пет неща, които трябва да знаем, за нощния транспорт

"След близо тригодишна битка за въвеждане на нощен градски транспорт в София, тази събота, 7-ми април, най-сетне така чаканата услуга щ...

"По отношение на начина, по който се издържа обществения транспорт в София - 83% от средствата се получават от държавния и общинския бюджет. В сметката трябва да се сложат и около 50 милиона, които ЦГМ събира от зоните за паркиране. Тогава се поставя въпросът защо е необходимо цената на еднократното пътуване да бъде и 1.60 лв. Тук трябва да поставим и въпроса за мястото и ролята на ЦГМ и парите, които се харчат за поддръжката на този орган, който се явява "холдингова шапка", която събира приходите и ги разпределя по съответните оператори. Това звено е излишно и само утежнява с допълнителни разходи градския транспорт. Функциите му спокойно могат да се изпълняват от съответната дирекция към СО. Само през миналата година са събрани над 20 милиона от увеличената цена на билетите", допълни тя.

Припомняме, че цената на билета за еднократно пътуване се повиши с 60% и от 1 юни 2016 г. софиянци плащат 1,60 лв. Тогава общинарите изчислиха, че пътуването струвало 1,64 лв. От Центъра за градска мобилност казаха, че по този начин целят да стимулират купуването на карти и не повишиха тяхната цена. Тъй като се появиха съмнения, че с повишаването на цената ще се увеличат и гратисчиите, СОС вдигна и глобите – от 20 на 40 лв.

Очаквано скъпото билетче беше посрещнато с протести от столичани, които си отпечатаха билетчета с лика на кмета на София Йорданка Фандъкова и ги нарекоха „Фандъчки“. След повишаването цената на абонамента за еднократно пътуване стана ясно, че всеки трети софиянец използва или ще започне да използва автомобила си, не само защото е по-бързо, но и вече по-евтино и удобно от градския транспорт. Всеки пети пък признава, че ако може, пътува гратис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София