X
 
 

Чиновниците мълчат: За протеста срещу Гешев, за тол системата, за Нова телевизия и за един хотел

6543 11
Чиновниците мълчат: За протеста срещу Гешев, за тол системата, за Нова телевизия и за един хотел
Снимка: БГНЕС
Липсата на отговори по важни въпроси от най-различно естество продължава да е характерна особеност на българската държавна и общинска администрация. Чиновниците у нас не желаят да говорят по теми, които са неудобни за тях. А какви са те – ето ги и в следващите редове:

Най-пресният въпрос, по който още не сме изгубили надежда да получим отговор, касае вчерашният протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. От СДВР изпратиха официално съобщение, че един от всъщност двата протеста е пред ВСС, макар вторият в подкрепа на Гешев да беше от едноцифрен брой хора, е "нерегламентиран". Още снощи, в 21:41 часа, отправихме въпрос към СДВР кой протест е нерегламентиран. Отговор до момента на публикуване на материала няма.

Отговори няма и на по-рано поставени въпроси. Още в началото на миналата седмица (15 – 19 юли) отправихме 5 въпроса към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) във връзка с тол системата. По темата избухна скандал след твърдения на "Телетол", че нещата са толова зле, че АПИ всъщност няма достъп до собствената си система за пътни такси. Ето и какво попитахме АПИ:

1. Към днешна дата (16 юли 2019 г.) АПИ има ли достъп до собствената си електронна система, за която е платила на фирмата "Капш"?

2. Отказвала ли е Пътната агенция да даде информация на заинтересованата фирма "Телетол" относно стъпките за необходимата регистрация в базата на АПИ, за да е възможно и "Телетол" да бъде равностоен доставчик на електронни услуги?

3. АПИ съдействала ли е на "Телетол" за спазване на установените срокове за регистрация и защо ако това е така, от "Телетол" не са могли да се свържат в определеното време с отговарящите за това служители в Агенцията?

4. Вярно ли е, че към днешна дата няма нито една изградена рамка на тол системата от фирмата "Капш"? Какво ще предприеме Агенцията, ако това е така?

5. В крайна сметка на какъв етап е изграждането на тол системата предвид факта, че Народното събрание удължи срока за пускането ѝ в експлоатация?

До публикуването на материала няма нито един отговор.

Същата е ситуацията и по скандала с нарушенията в една от последните диви зони в България – парк "Странджа" и плаж "Листи". Такива бяха констатирани от специална комисия, а автор е екипът на "Олд Скул" на Нико Тупарев, който ги е направил при заснемане на най-новото телевизионно риалити на Нова телевизия "Игри на волята". Изпратихме 5 въпроса до Министерството на туризма още вечерта на 19 юли и те са следните:

1. Отдаден ли е под наем плаж "Листи" за заснемане на телевизионно шоу от Министерството на туризма?

2. Ако плажът е отдаден под наем, какви са основанията - по кой закон, по коя наредба?

3. Предвидени ли са дейности като прокарване на път в парк "Странджа" с булдозери?

4. Ще има ли проверка дали е увредена защитена територия?

5. Има ли проблем и с Натура 2000 заради телевизионната продукция?

Отговори не дочакахме – очакваме да видим при констатирани нарушения какви точно ще са санкциите!

Последната засега порция мълчание получихме от главния архитект на София Здравко Здравков и началника му – кметицата на столицата Йорданка Фандъкова. Темата е разрешителното за строеж на на проекта "Ай Тауър" на "Солни пазар" - това е проектът за най-висок хотел в София. Появиха се обаче данни, че разрешителното може би е подновено неправомерно, съпоставено с друг проект – "Златен век" на "Артекс" в квартал "Лозенец", като подробности за съмненията в тези изглеждащи два идентични случая можете да научите в този материал! Затова отправихме към г-н Здравков и г-жа Фандъкова 5 въпроса – още на 18 юли. Те са следните:

Към г-н Здравков

1. На коя дата е издадено разрешителното за строеж на "Ай Тауър"?

2. За колко време е важало разрешителното за строеж т.е. до коя конкретна дата е било валидно?

3. Било ли е подновено въпросното разрешително и на коя дата?

4. Законно ли е подновено разрешителното с оглед разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ)?

Към г-жа Фандъкова

1. Имате ли основания да се съмнявате, че строителната документация на проекта „Ай Тауър“ е незаконна?

Отговор и досега няма.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 4 потребители
 • Анонимен 7 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Ивайло Ачев, верен си на себе си , както Гей-парада отстоява своите "принципи " ! Плюеш под път и над път Бойко Борисов за щяло и нещяло. Като говориш за Белене , защо не постави снимка на Р. Овч . или на някой от тези , които подписваха договорите , а не на този , Който спря проекта ! Отдавна те подозирам , че пееш във хора на Позитанските социалистически мародери ! Е , там по-добре с виж още ›› е плаща ! Нали ?!
 • Крум Зарков 6 Крум Зарков преди 5 месеца Профил на трол?
  Ачев, и ти си една мома в червена фуста, еша ти няма. Кажи нещо за БСП-то, няколко харни думи за другарите и помощниците им с ислямска вяра от ДПС. Нали се гласят отново да ни яхнат. Изтъркаха им се обувките, овехтяха им костюмите, демодираха се скъпите им часовници- бързат да се докопат до държавната хазна. Кажи някои предимства за тях, освен че хората ги смятат за крадци и мошеници!
 • Иван Ченчев 5 Иван Ченчев преди 5 месеца Профил на трол?
  Поредното типично за Ивайло Ачев обругаване на всички и всичко в България. Ако му се възложи конкретна задача той не е в състояние да я изпълни, защото е лош човек с вманиачено его. Да върви по дяволите! Ачев е журналистически тумор в снагата на родната България!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Г-н Ачев, статиите ви определено са антибългарски. Все повече задълбавате към дъното.Писанията ви вече не са на журналист, а на добре нагушен руско-турски трол. Засрамете се!
 • Ия Гурбалова 3 Ия Гурбалова преди 5 месеца Профил на трол?
  Другарят журналист Ивайло Ачев е досущ като другарката Нинова от бесепето. И двамата са обсебени от личността на Бойко Борисов. С неговия лик си лягат, с него сутрин стават. Хипнотизирани са. Не си го признават обаче. Борисов не бил префинен, префърцунен дипломат от кариерата(социалистическа дипломация- школата в Москве). Ама моля ви се, да не би пощурялата от климактериума селянка от Крушовица да виж още ›› е по-интелигентна, или пък по-значима за обществото ни, или по-благородна и патриотично настроена. Като видна хищна капиталистическа приватизаторка се е сдобила с богатства и апартаменти(синчето издържано да следва и живее в Америка), пък от няколко години оглавила соцпартията на родните комунисти и живее с налудничавата мисъл, че е хванала Господ(Ленин) за шлифера и уж денонощно се била грижила за бедните и неудачниците. Никога Ниновица не ще достигне кариерата на Борисов, който от обикновено софийско момче се издигна до многократен премиер на България, когото разпознават и с когото желаят да контактуват изтъкнати европейски политици и общественици. Нинова спрямо Борисов е като мишка до слон. Това не могат да простят на Борисов комунягите от БСП/БКП, защото като всички българи са много завистливи и защото средната класа плюс интелигенцията у нас разчитат на неговото управление и го харесват като стил на държавническо поведение- не искат вместо Борисов комунистите от тандема БСП и ДПС да дойдат на власт. Другарят Ачев като наследник на комунистическа фамилия винаги ще търси всеки най-малък повод за оплювка и окарикатуряване на Борисов. Идва му отвътре, наследственият ген е силен, не може да го преодолее. Освен това е учил журналистика при другарката Татяна Боруджиева от Софийския Университет, която е комунистка "и в червата", казано по народному.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Е то вие актуалните за колко неща премълчавате , та искате чиновниците.
 • Явор Божанков 2.1 Явор Божанков преди 5 месеца Профил на трол?
  Ачев верен на себе си манипулира ли манипулира... Щом се касае за Борисов ще върти, ще сучи и винаги ще го оплюва за неправилни и преднамерени решения и действия. Приказките му са бутафорни;. Важното е Ачев да плюе всекиго и всичко извън БСП и ДПС и да получава тролското си възнаграждение от Позитано 20. Какви журналисти е раждала, раждала ражда и сега българската компартия БСП, превърнала се в ж виж още ›› алък филиал към руско-турската по-силна партия ДПС!
  : 1 !
 • ciklop50 1 ciklop50 преди 6 месеца Профил на трол?
  Какви чиновници търсите! Нали фекалното банкянско слънце знае, може вся и всьо!? Неговата кратуна набивайте, по-малките кратунки сами ще се спукат!
 • Винету-вожд на апахите 1.1 Винету-вожд на апахите преди 6 месеца Профил на трол?
  Цикльопчооо...Лайнаркооо...бегом марш при ФЕКАЛИИТЕ!!!!
  : 2 !
 • ciklop50 1.2 ciklop50 преди 5 месеца Профил на трол?
  1. Това е психоФОБа Циклоп, КО-продукция на Драгалевския Мангал и на ситния Гном Лилипут !
  : 2 !
 • Деница Златева 1.3 Деница Златева преди 5 месеца Профил на трол?
  Вижте вулгарния език на привържениците на др.Ачев в лицето на 1! Сподвижниците на Ачев са от изметта на софийското общество.
  : 0 !
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)

От известно време се носят слухове, че Гери-Никол има нов мъж в живота си. Днес певицата потвърди, че е влюбена, като сподели обща снимка с приятеля...