X
 
 

Подновено ли е незаконно разрешителното за строеж на най-високия хотел в София?

3397 0
photo of Подновено ли е незаконно разрешителното за строеж на най-високия хотел в София?
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов
Има ли двоен стандарт заради общественото внимание по отношение на сходни строителни проекти в София? Този въпрос поставя сайта Frognews, като публикува документи, които подсказват, че отговорът е "да".

На фокус е проектът за строеж на най-високия хотел в София – 113-метровия "Ай Тауър", който трябва да изникне на мястото, където преди години беше разположен цирка, точно до сградата на КНСБ - т.нар. "Солни пазар". Инвеститорът е италианската компания "Ай Тауър", а новият хотел трябва да е готов през 2020 година, макар че за момента положението е изкоп за основи. За реализацията на проекта е взет кредит от общо 58 млн. евро, за срок от 12 години.

СГС отхвърли иска на "Артекс" срещу организаторите на протеста против "Златен век"

Строителната компания "Артекс", която нашумя покрай проекта "Златен век" и скандала "Апартаментгейт", довел до политическото разжалване...

Само че Frognews публикува документи как е било подновено разрешителното за строеж на хотела. Според тях, то е от 28.09.2012 година, като е подновено с дата 08.02.2019 година. Подписът за подновяването е на главния архитект Здравко Здравков.

Дали това е законно? Преди прословутата вече поправка "Артекс" в Закона за устройство на територията (ЗУТ) от 25 януари, 2017 година, такива разрешителни важаха за 5 години. Покрай скандала с проекта "Златен век" на "Артекс" в столичния квартал "Лозенец" обаче Здравков обясни как имало гратисен период за такива проекти за подновяване на строежа – 1 година. Но дори с него подновяването идва извън всякакви срокове.

Ако обаче гледаме ЗУТ след януари 2017 година, срокът е вече 10 години. Въпросът е, че покрай "Златен век" многократно беше повтаряно как промените в ЗУТ не са ретроактивни т.е. със задна дата. Така че в крайна сметка защо разрешителното за строеж на "Ай Тауър" излиза от времевите рамки – Actualno.com ще отправи въпрос както към архитект Здравков, така и към столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално