Забраната за носене на бурки в Пазарджик е заради сигурността, ромите са против

2248
Забраната за носене на бурки в Пазарджик е заради сигурността, ромите са против
Снимка: Getty Images/Guliver

Когато отиват в службите, където получават детски надбавки и социални помощи, когато отиват в съда, в болницата, в общината, всички жени в Пазарджик ще трябва да свалят бурките си. Това предвижда проект за наредба, внесен по инициатива на кмета на града Тодор Попов.

Според секретаря на Община Пазарджик не става въпрос само за бурки, а за всякакви дрехи, които пречат да се разпознае лицето на гражданите. Целта е да се повиши сигурността на публичните места, подчерта той. По думите му пред Нова телевизия това е превантивна мярка и е малко пресилено да се говори за антитерористична норма. Не става въпрос за дискриминация на религиозна основа – забраната важи и за мюсюлмани, и за християни.

Ахмед Башев: Не може да се пише закон заради 20 жени с бурки

"В България с бурки ходят само жени от ромската махала в Пазарджик и няколко ромки в Пловдив. Не може за 20 души да се пише закон&rdquo...

Не говорим за забрадки, а за аксесоари, които прикриват лицето. Как например в общинските служби ще разпознаят дали една жена е майка на дадено дете, като поиска помощ, попита един от общинските съветници в града.

Глобата при първо нарушение е до 500 лева, а при всяко следващо – до 1000 лева. На въпрос как ще се плащат глобите, Кожухаров отговори, че си има разписана процедура и ако трябва ще се ползва и частен съдебен изпълнител.

Не е много разумно предложение, твърди жител на ромския квартал „Изток” в Пазарджик. Той не видя заплаха за националната сигурност в носенето на бурки, а в неграмотността. На въпрос как тогава неграмотните в „Изток” са прочели, че трябва да се носят бурки, отговорът беше, че никой не им е казал. Човек иска да бъде уважаван, да бъде приет – когато една цяла група е изключена от социалния живот, тя търси начин да се социализира. Медиите настройват хората срещу нашата социална група, каза още човекът. Според него са "смешни измислици", че някой плаща на циганките в "Изток" да носят бурки. Това е вътрешното им убеждение, заяви човекът, който така и не се представи. Той попита колко пъти медиите са чули мюсюлмани да нападнат църкви в България и внуши, че мнението на жените, носещи бурки, не трябва да се търси, защото са неграмотни.

Припомняме, че преди две години в Брюксел белгийски дипломат скъса бурката на принцесата на Катар. Глобата за носенето на бурка (никаб) на публични места в белгийския град е 137 евро.

Единодушие да се забранят бурките

Бурките не са нетипични за исляма. Те са доказателство за политически ислям, никъде в Корана няма думата „бурка“, камо ли п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com