"Кметска" кланица ще излива отпадъчни води в река, вливаща се в язовир Пчелина

19059
"Кметска" кланица ще излива отпадъчни води в река, вливаща се в язовир Пчелина
Снимка: Actualno.com

Фирма, приближена до кмета на община Ковачевци Васил Станимиров иска разрешение да излива отпадъчни води от кланицата си в река Ракиловска.

Дружеството "Вели ав Хорсиз" ЕООД е еднолична собственост на Мария Йорданова - майка на Станимиров. В обекта ще се извършва добив на трупно месо от свине и транжирането му до половинки, четвъртинки и обезкостено месо. Свинекомплексът е вече изграден, сега предстои строителство на кланица.

Заустването на производствени отпадъчни води ще става след пречистване в локална пречиствателна станция за отпадъчни води и канал с дължина 181 метра в река Ракиловска река. Тя е в поречието на р. Струма и се влива в яз. Пчелина, който бе на ръба на екокатастрофа през 2019-та година. Рибата тогава бе подложена на масов мор. Така и не се разбра окончателно каква точно е причината за умъртвяването й. Изказаха се редица експерти със свои становища.

Пред Actualno.com тогава Марио Антонов от Централната рибоопазваща организация в Перник каза, че има множество умряла и бедстваща риба на язовира. На голяма част от хрилете на рибите излиза течност, наподобяваща автомасло.

„Общо взето ситуацията е критична. Цялата тази екокатастрофа е обхванала двата бряга, не е целият язовир, но щетите са за хиляди левове. Много риболовци виждат какво се случва в момента. Картинката е потресаваща“, бе неговият коментар в началото на септември с.г.

Оттогава местни активисти ежегодно събират пари и правят нови и нови зарибявания, за да възстановят живота в него.

Разбирайки, че отпадъчни води от кланица ще се вливат в язовира, собственици на вили, туристически обекти и рибари реагираха остро. Ядосаха се, че не са видели навреме обявлението за откриване на процедура по издаване на разрешително за заустване, за да направят своите възражения. А срокът за това е изтекъл преди десетина дни. Смятат да отнесат въпроса до Министерството на околната среди и водите (МОСВ). 

 

(Имотът на свинекомплекса - кланицата е в съседство до него)

(Имотът, предназначен за кланица)

Според анализа на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ - Благоевград, в действащия План за управление на речните басейни (ПУРБ 2016-2021г.), повърхностно водно тяло „Р. Светля от изворите до яз. Пчелина“ е оценено в „добро екологично състояние“ и „неизвестно химично състояние“. Екологичната цел, заложена във въпросния план, е опазване на доброто състояние, предотвратяване влошаването му и постигане на „добро химично състояние“ до 2021 г. 

В бюлетина за състоянието на повърхностните и подземните водни тела през 2022 г. „р. Светля от изворите до яз. Пчелина“ е оценено в „много лошо екологично състояние“ и „добро химично състояние“.

Въпреки това е констатирано, че заявеното ползване на река Ракиловска река с цел заустване на отпадъчни води в повърхностни води съответства на целите и мерките, заложени в ПУРБ на ЗБР (2016 - 2021 г.).

Местни жители сигнализираха до Actualno.com, че въпросната кланица е твърде близо до селото, до реката и до яз. Пчелина и отпадъчните води, дори да са минали през пречистване, ще влошат състоянието му.

(Информационната табела на свинекомплекса)

От документа на Басейновата дирекция става ясно, че локалната пречиствателна станция за отпадъчни води за кланицата трябва да е с приемна шахта с груба решетка, резервоар за отделяне на мазнини и електрокоагулация, биологично стъпало - проточен аеробен био-реактор, биофилтър и резервоар за утайки.

Разрешителното ще бъде издадено при серия условия, едно от които е след въвеждане в експлоатация на кланицата и локалната пречиствателна станция, всички байпасни и аварийни връзки за заустване на непречистени отпадъчни води да бъдат пломбирани и ползването им да става само с разрешение на контролиращия орган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com