Още поне месец бедствено положение в Перник

4119
Още поне месец бедствено положение в Перник
Снимка: Община Перник

Бедственото положение в Перник ще бъде удължено с 30 дни, считано от 28 декември 2019 г. Това обяви кметът на Перник Станислав Владимиров след края на заседанието на кризисния щаб в града, цитиран от БНТ.

През този период трябва да се подменят 68 км от водопреносната мрежа на града. Ремонтът е наложителен, за да се избегне разпространението на зарази. В Перник вече има регистрирани случаи на ешерихия коли в кв. "Проучване". РЗИ-Перник са взели проби от всички квартали, очаква се резултатите да покажат дали има проблем и на други места в града, съобщава bTV.

Караниколов: Решението за Перник е подмяна на цялата ВиК инфраструктура

„Положението в Перник е изключително тежко, лично аз съм много притеснен. Дори да отстраним част от авариите, веднага се появяват...

Около 60 литра в секунда влизат в яз. "Студена" от Владайския канал, показват данните на кризисния щаб. Работи се по теча в индустриалната зона. Има и предложения как да бъдат отстранени огромните количества вода, които се изливат там. В квартал "Проучване" е подменен водопроводът.

"Ще монтираме уреди, за да знаем колко е реално притокът и разходът, колко влиза в пречиствателната станция и колко излиза", каза областният управител на Перник Емил Костадинов.

ВиК дружеството ще започне подмяната на ВиК мрежата. Предстоят спешни ремонти и по двете пречиствателни станции. Има готов доклад във връзка със сондажи в язовир "Студена". Той ще бъде представен след обяд. Ще започнат да изпомпват вода от карстовите пещери около язовира.

По време на днешното заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов заяви, че не иска да търси вината за кризата в Перник на правителствата назад, макар че вина за проблема имат много местни и държавни ръководители, включително и от ГЕРБ. Най-ефективно било да се изтегли нов магистрален водопровод за Перник. По думите му в момента се изгражда нова водопроводна система в движение.

По-рано министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че в града цари пълен хаос и навсякъде има течове. Според него в момента се правели безумни неща, за да се разреши проблемът.

Започва обследването, за да се разбере къде се губи водата на Перник

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна в Министерския съвет с представители на кризисния щаб на Перник, сформиран във връзка с ...

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев взе на специален надзор досъдебните производства за водната криза в Перник. Надзорът ще се извършва лично от прокурор от Отдел "Специализиран" във ВКП.

Образувани са досъдебни производства в Специализираната прокуратура и в Окръжна прокуратура - Перник, съобщиха от прокуратурата.

Разследването се води за безстопанственост срещу общински и областни чиновници, за да се установи имат ли вина за водната криза и за какво е използвана водата от язовир "Студена".

От почти 2 месеца Перник е на воден режим, а язовир "Студена" е почти празен. Водната криза разтърси цялата държава и лично премиерът Борисов се ангажира с разрешаването ѝ. До момента кризата струва постовете на областния управител Ирена Соколова и на управителя на ВиК Перник.

Воден режим: Добри новини за Перник, лоши за Радомир

Владайският канал вече е присъединен към язовир "Студена" като една от аварийните мерки за борба с водната криза в Перник, съобщава БНР...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com