Министър Каракачанов откри мемориал на героичната Девета плевенска пехотна дивизия

3653
Министър Каракачанов откри мемориал на героичната Девета плевенска пехотна дивизия
Снимка: actualno.com/ Ангел Атанасов

Мемориал на Девета плевенска пехотна дивизия, която преди 101 г. край Дойран написа една от най-славните страници в историята на Българската армия, откри днес в Плевен министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Събитието събра на площад „Свободата” в града хиляди плевенчани. Сред гостите бяха висши военни, депутати, командири и началници на военни формирования на Българската армия.

„За мен е чест днес да открием този паметник, който Плевен отдавна заслужаваше. Преди година и половина инициативният комитет за изграждането му се обърна към мен с предложението да стана техен патрон и аз им благодаря за това. Инициативата за паметник на героите от Девета плевенска пехотна дивизия и на прославения им командир ген. Владимир Вазов е още от 30-те години на миналия век. След превратностите на 9 септември обаче парите, събрани за паметника, изчезват. През 2000 г. инициативата отново е подета, прави се първа копка, поставя се знак, но по различни причини тази идея отново не се осъществява.

В новия Общински съвет на Плевен най-много са икономистите

В новия Общински съвет на Плевен най-много са икономистите – 16 съветници. Сред избраните общо 41 общинари в местния парламент им...

Героите от Девета плевенска пехотна дивизия проливаха кръвта си за освобождението на останалите под турско робство български земи в Македония и Тракия. А след това, в Първата световна война, отдадоха живота си за обединена България – в нейните граници и независимост. Този паметник е за съвременните поколения. Той възвеличава подвига на нашите деди. Паметникът не случайно гледа на запад – там, където ген. Вазов се сражаваше и където все още има българи, чиито права не се признават”, каза министър Каракачанов.

„Ние вече 101 години сме длъжници на тези наши прадеди, които оставиха костите си, за да я има България. 101 години опитите да бъде увековечена тяхната памет с достоен мемориал, пред който българите да скланяме глави и да поднасяме венци и цветя в знак на признателност, не се осъществиха. Но когато държава, общинска власт и инициативен комитет на граждани обединят своите усилия в името на една благородна кауза, се вижда, че можем много. Длъжни сме пред всички тези хиляди достойни воини на България да тачим тяхната памет и да познаваме своята история”, каза кметът на Плевен Георг Спартански.

Преди церемонията по откриването на паметника на площад „Възраждане” в града имаше изпълнения на военни духови оркестри и демонстрации на Националната гвардейска част.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен