Биков и Лъчезар Борисов разнищиха пред две различни телевизии случая с ДКК

6922
Биков и Лъчезар Борисов разнищиха пред две различни телевизии случая с ДКК
Снимка: БГНЕС

Във връзка с трусовете в Държавната консолидационна компания (ДКК), различни представители на ГЕРБ се появиха в сутрешните блокове на най-гледаните телевизии.

Тома Биков изрази учудване от реакцията на служебния икономически министър Даниела Везиева. По негови думи ДКК е важна държавна структура на военно промишлен комплекс, който е на печалба през последните години и се развива добре, а служебния кабинет отново гони своите интереси.

"Разбираме, че са решили да дадат ексклузивитет на една частна фирма, което означава, че този военно промишлен комплекс фактически ще започне да работи за частната фирма през следващите години. Това се прави в рамките на служебно правителство. Това е стратегическо решение, безспорно", уточни той пред bTV.

Министърът на икономиката: От ДКК не следват промяната и работят непрозрачно

С действията си ДКК ни говори, че екипът няма желание да следва промяната и да работи прозрачно. Не знам кой на кого е вдигнал мерника....

Други странни решения, според Тома Биков, са преместването на парите на предприятието в различна банка, наемането на втора адвокатска кантора да свърши работа, за която вече е платено и би трябвало да е свършено от други адвокати и фактът, че Бордът на директорите не отговорност и заявява, че не е взимал участие във взетите решения. През цялото време Биков не говори с имена - нито коя е частната компания, за която ДКК щяла да работи (вероятно става дума за "Дунарит"), нито по отношение на банката, нито адвокатската кантора, освен че била свързана със "Сиела Норма". Вече се появиха медийни публикации, че кантората е "Георгиев, Тодоров и ко", където работи братът на директора на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, Иван. Официално потвърждение няма.

"Министърът на икономиката излиза и казва, че ще уволни този Борд на директорите. Това означава, че министърът не само е запознат с тази ситуация, но и стои зад нея", добави Биков.

"Обикновено се правят реформи към нещо, което не работи. Когато нещо работи, първото, което видят да направят реформа", продължи Биков.

Назначенията и промените на Борда на директорите в края на мандата на ГЕРБ са се осъществили с конкурс. Аргументът, че хора са назначени от ГЕРБ и могат да правя каквото искат с фирмите е невалидно изказване, допълни Тома Биков.

Десислава Атанасова: ГЕРБ няма нищо общо със скандала в ДКК

„Този казус действително е скандален и не става въпрос за политически разчиствания на сметки”, заяви Десислава Атанасова от...

Решенията в ДКК се взимат еднолично и зад завесите. Има обвити в мъгла действия. Това заяви бившият икономически министър Лъчезар Борисов пред БНТ.

Той обясни, че нарушенията на бившият изпълнителен директор на ДКК Ваня Караганева са публикувани, описани са, но по-важното е, че се виждал един променен модел на управление, който показвал, че за една и съща услуга се плаща два пъти. Без знанието на съвета на директорите се прави сделка за ексклузивни права за 5 години напред. Не знам кой е дал съветите на Ваня Караганева, но такова нещо никога не съм виждал, подчерта Лъчезар Борисов. Решенията на ДКК не се взимат от борда, а някъде отвън. Не се знае откъде идват, а обществото трябва да разбере, настоя бившият икономически министър.

Борисов не е съгласен, че ДКК е излишно дружество, защото играе ролята на буфер. Лъчезар Борисов се надява да няма повече такива инциденти в тази сфера.

От ВМЗ излязоха с позиция по скандала и заявиха, че никое твърдение по техен адрес в скандала не отговаря на истината. Бордът на ДКК заяви по адрес на Караганева, че е позволила еднолично назначаване на временни членове на съвета на директорите на "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) ЕАД без одобрението им от съвета на директорите и в нарушение на решение на СД на ДКК; еднолично разрешение ВМЗ да предостави изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице без необходимото проучване за целесъобразност като даже не уведомява съвета на директорите на ДКК;  подписване на договор за правна помощ и консултантски услуги с адвокат, който впоследствие е назначен и за председател на комисиите за избор на членове на съвета на директорите на ВМЗ, "Монтажи" и "Кинтекс", както и всички комисии за избор на одитори на дъщерните дружества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика