Талибаните: САЩ да освободят замразените средства на Афганистан

988
Талибаните: САЩ да освободят замразените средства на Афганистан
Снимка: Getty Images

По време на преговорите в Доха талибаните подновиха призива си към Съединените щати да освободят милиарди долари замразени средства в период, когато Афганистан се бори с икономическата криза, предава АФП.

Афганистанците също така призоваха за прекратяване на практиката за изготвяне на черни списъци и санкции.

Преговорите в Катар се водят от външния министър на талибаните Амир Хан Мутаки и от Том Уест - специален представител на САЩ за Афганистан. Това е вторият кръг от преговорите между двете страни, след като САЩ сложиха край на 20-годишното си военно присъствие в Афганистан и твърдолинейните ислямисти бързо се върнаха на власт.

„Двете делегации обсъдиха политически, икономически, хуманитарни, здравни и образователни въпроси, както и сигурността и осигуряването на необходимите банкови и парични средства“, написа в Туитър говорителят на афганистанското външно министерство Абдул Кахар Балхи.

„Афганистанската делегация увери американската страна в сигурността в страната и призова замразените авоари на Афганистан да бъдат освободени безусловно, да бъдат премахнати черните списъци и санкциите и хуманитарните въпроси да бъдат отделени от политическите“, се казва в съобщението.

Вашингтон задържа близо 9,5 милиарда долара активи, принадлежащи на афганистанската централна банка. Международният валутен фонд и Световната банка също преустановиха дейността си в Афганистан, като задържаха помощта за страната, както и 340 милиона долара нови резерви, издадени от МВФ през август.

Икономиката на Афганистан на практика се срина, като държавните служители не получават заплати от месеци, а хазната не е в състояние да плаща за внос. Организацията на обединените нации предупреди, че около 22 милиона души - повече от половината от населението, ще се сблъскат с „остър“ недостиг на храна през зимните месеци.

Лидерът на талибанското правителство Молла Мохамад Хасан Ахунд е в списъка със санкционираните лица на САЩ. Американската страна застана твърдо по въпроса за мерките и заяви, че предприема стъпки, за да получи подкрепа за обикновените афганистанци.

„Съединените щати остават ангажирани да гарантират, че санкциите на САЩ не ограничават възможността на афганистанските цивилни лица да получават хуманитарна подкрепа от правителството на САЩ и международната общност, като същевременно отказват активи на санкционирани юридически и физически лица“, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Какво се случва с банковата система на Афганистан?

Банките в Афганистан се намират пред прага на колапс, тъй като броят на хората, които не могат да погасяват заемите си расте с огромна ...

„Министерството на финансите издаде общи лицензи за подкрепа на продължаващия поток от хуманитарна помощ за народа на Афганистан и други дейности, които подкрепят основните човешки нужди“, се казва още в изявлението.

САЩ призоваха талибаните да осигурят достъп до образование на жените и момичетата в цялата страна и „изразиха дълбока загриженост относно твърденията за нарушаване на правата на човека“.

Те припомниха на талибаните ангажимента им да не позволяват на терористични организации да действат на територията на Афганистан и да гарантират безопасното излизане на американски граждани от страната.

Американците също така призоваха за освобождаването на американския гражданин Марк Фрерихс, който беше отвлечен в Афганистан през февруари миналата година.

Талибаните нарекоха преговорите "положителни" и казаха, че Мутаки се е срещнал и с японските и германските посланици в Афганистан в Доха. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com