Блокираното Народно събрание струва на България хиляди левове

33300
Блокираното Народно събрание струва на България хиляди левове

Липсата на кворум и невъзможността на Народното събрание да работи нормално струват хиляди левове на данъкоплатците и на държавната хазна.

На ден парламентът харчи по 30 хил. лева само за заплатите на депутатите, като народните представители не получават надница само ако не участват в работата на най-висшия законодателен орган в България. Когато обаче няма кворум, това не означава, че се спират заплатите на всички.

Манолова: Да, червени депутати отсъстваха от НС, но ще вземем мерки

Трябва да призная, че имаше 7-8 души и от Коалиция за България, които не присъстваха при откриване на пленарното заседание. Това заяви ...

В петък, 4 октомври, Народното събрание не можа да събере кворум за парламентарния контрол. А четирите заседания, на които трябваше да се обсъжда и гласува внесения от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството, струват на хазната 600 хил. лева, показват изчисления на вестник „Сега”. Според червения депутат Мартин Захариев всички процедурни хватки за осигуряване на кворум за стрували 1,5 млн. лева.

Досега резултатите от работата на Народното събрание са меко казано спорни. Най-важното решение е това, с което беше гласувано вземането на заем от 1 млрд. лева, за да бъде актуализиран бюджетът. Тепърва обаче трябва да се приемат норми в куп области и да се изпълняват обещания. Защото например само от липсата на утвърждаване на законопроекта за а обратно начисляване на ДДС при зърнопроизводителите, държавата губи над 120 млн. лева, твърди Георги Кадиев.

За първите четири месеца откакто властта в държавата беше сменена, разходите само за депутатите са почти 6 млн. лева. Отделно се добавят и възнагражденията за парламентарната администрация, която наброява над 600 души. Тук не влизат представителните, разходите за командировки, транспорт, технически пособия и пр., което умножава сумата. В началото на юни народните представители замразиха заплатите си на нивото от 2009 година, т. е. на 2196 лв., но към основното възнаграждение те си докарват допълнително по около 1000 лв. от участия в комисии и в ръководствата на парламентарните групи на НС. Най-висока е заплата на председателя на парламента - 3403 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика