X
 
 

Бойко Борисов: Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада

2882 23
photo of Бойко Борисов: Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада
Снимка: МС на Р България
"И ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада. От днес Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул - няма светофар." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на официалното откриване на новоизградения участък от автомагистралата от българската граница до град Ниш, Сърбия, съобщиха от правителствената информационна служба. Трасето е част от Общоевропейския транспортен коридор №10. За откриването българският премиер бе поканен от президента на Сърбия Александър Вучич.

"Днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия", подчерта премиерът Борисов пред стотиците гости на церемонията. Министър-председателят акцентира, че цялата българска промишленост ще може да ползва този път за Западна Европа и поднесе поздравленията си за откриването му.

Мицотакис се среща с Борисов и Заев в Солун

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще се срещне в Солун с премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев. Това ще стан...

"България днес е по-близо от всякога, затова благодаря на министър-председателя Бойко Борисов", обърна се сръбският президент Вучич към българския премиер. Вучич подчерта, че Сърбия ще се свърже с братска България и чрез "Балкански поток". "Без съседите - къщата не може да се опази. С нашите български комшии - пътят ни е отворен. Министър-председателят Бойко Борисов каза, че от днес Сърбия има достъп до пристанищата Варна и Бургас. А той е добре дошъл - и в Пирот, и Ниш", каза още президентът на Сърбия пред българския премиер и водената от него делегация.

Преди церемонията по откриването премиерът Борисов и президентът Вучич обсъдиха напредъка по важните за региона инфраструктурни проекти. "От Белград до Бургас няма светофар. От Белград до Истанбул няма светофар. И сега строим от Бургас до Варна да няма светофар. А който е от тая страна завива на София вдясно и стига до Солун през АМ "Струма", изброи българският министър-председател. Сръбският президент даде висока оценка на направеното от правителството на България.

Участъкът, който президентът на Сърбия и българският министър-председател откриха днес, е с дължината 86,9 км като строителните дейности по изграждането му започват през 2011 г. Стойността на проекта възлиза на 476 млн. евро, а средствата са осигурени от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и от Световната банка.

Изграденото трасе включва 87 моста, 5 тунела (Банцарево, Сопот, Сарлах, склон Пражна и Протон с обща дължина 2,6 км) и 5 детелини. При строежа на участъка са използвани 290 000 кубични метра бетон, 37 000 тона арматура и около 780 000 тона асфалт. Тази магистрала ще свърже двата района - Ниш и Пирот, населени с около 450 000 души, и ще осигури по-лесна връзка на Източна Сърбия с най-близкото летище "Константин Велики" в Ниш.

ЕК: Косово и Сърбия да подновят диалога

Говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич заяви, че след формирането на новото правителство в Косово 100-процентовите мита върх...

С пускането в експлоатация на трасето от българската граница до Ниш или на т.нар. "източно разклонение" се завършва изграждането на целия участък на транспортния коридор № 10 през територията на Сърбия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 17 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Самохвалко, време ти е за пенсия! Докато направите цялата магистрала до София, другата част ще стане за ремонт!
 • Анонимен 16 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Бате Бойко, кажи къде е съборената стена,та да отида да си събера тухли с които да изградя свинарник, та там да носиш помията на прасетата ? Премиерът Бойко Борисов в телевизионно интервю: „Аз до 30 години съм живял така – ставал съм в 5.20 ч. да хващам рейса ... Ходех до почивните станции да взимам помия за прасетата.
 • Анонимен 15 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Боцко, ти си известен с това, че на всеки километър магистрала режеш лента ! Сега за тези 87 километри сръбски магистралИ, колко ленти наряза ? Научи ли ги, че нашенските магистрали се строят с пепел и сгурия, та излизат по-евтино и има повече за крадене ...
 • Анонимен 14 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Брей кога завладяхме полвин Европа та стигнахме и до стените на Берлин?Но е хубаво да си помечтаем че сме завладели Германия!С чалга и цигания със сигурност.
 • Анонимен 13 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Трябваше вожда да каже че е паднала Охридската стена между Сърбия и България по щях ме да го разберем.
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  На ВОЖД по германски му викат Fürer ...
  : 0 !
 • Анонимен 13.2 Анонимен преди 2 дена Профил на трол?
  А на англйски е supreme leader!
  : 1 !
 • Анонимен 12 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Бойко като ненадминът географ пак се изказа неподготвен.
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  „Аз съм прост и вие сте прости, затова ме ИЗБИРАТЕ !” – цитат на Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ.
  : 0 !
 • Анонимен 11 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  хахаха смех голем смех Няма ли кой да каже на Бойко, че Берлин нее на границата между Сърбия и България та да му падат стените тука.
 • Октомври 10 Октомври преди 3 дена Профил на трол?
  Това АБСОЛЮТНО НЕ Е ВЯРНО независимо , че нямало нито един светофар от София до Истамбул/ Константиновград/. А , както пише 9 , а от София до Цариброд що няма магистрала ? А , Сплит наше пристанище ли е ? А , къде е влака от Скопие и защо там продължават да бръщолеват измислици и фалшификации ?
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Сплит не е сръбски!
  : 0 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  А от София до Калотина магистралка НЕМА-А-А-А! Има само ежегодни ремонти на стария път за разгепване на стотици милиони! ПИдалът-сърбоман БОКо още ли се катери по покрива си за да настройва ежеседмично ТВ-антената си към Београд?! Нема ли най-после да падне и да изкефи целия народ?!
 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Абе тя стената, ако още не е паднала - все някога ще падне ама по важно е върху кого! По вероятно да падне върху България.
Нагоре