X
 
 

БСП обсъжда на пленум резултатите от местните избори и бюджета

1002 0
БСП обсъжда на пленум резултатите от местните избори и бюджета
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Националният съвет на БСП се събира на пленум, за да обсъди резултатите от местните избори и по традиция да предложи алтернативен бюджет, предаде репортер на БГНЕС.

По-рано през седмицата над 50 видни социалисти разпространиха писмо с критичен анализ на партията и резултатите от местните избори, в който поискаха оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова. Ден по-късно от пресцентъра на "Позитано" 20 уточниха, че членове на левицата са сигнализирали в централата на партията, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства. Дори разбрали за текста и за присъствието им в списъка от имена от медиите.

БСП сезират европейските институции за репресии на властта

"Купени ромски гласове, корпоративен вот, използване на държавната машина, натиск, страх – тези процеси не спряха с края на избо...

Сочен за автор на писмото е Чавдар Георгиев - член на Националния съвет. Причината: провал на местния вот, след който БСП отсъствала от управлението на общините в половин България. "Ниската избирателна активност е в услуга на ГЕРБ заради контролирания и купения вот, но БСП не полага усилия да мотивира българските граждани да упражнят правото си на глас", се казва в анализа. Настоява се и за уставни промени и спешно заседание на Конгреса на БСП.

Депутатът от БСП Александър Симов обаче нарече писмото "кабинетно размишление", което не отчита фактори като чудовищния натиск по места, намалената партийна субсидия и връщането на БСП в четири областни центъра. Въпросът с лидерството в БСП трябва да бъде решен на редовен конгрес през месец май 2020-а година.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители