БСП развали кворума, за да няма поправка в НК за престъпленията на комунизма

22017
БСП развали кворума, за да няма поправка в НК за престъпленията на комунизма
Снимка: БГНЕС

След като поработи около три часа, Народното събрание спря трудовата си дейност, защото кворумът отново се оказа дефицитна стока. Този път обаче причината за това беше БСП.

Оказа се, че социалистите не пожелаха да се обсъжда вкарана от ГЕРБ поправка в Наказателния кодекс, с която трябваше да се отмени давността на престъпленията, извършени по политически причини по време на комунистическия режим в България – от 1944 година. В тази категория попадаха престъпления, извършени заради Възродителния процес. Текстът влезе в парламента с подкрепата на ДПС и касае конкретно убийства, телесни повреди, както и противозаконно лишаване от свобода, извършени по комунистическо време.

Парламентът започна работа, Борисов иска дневният ред да се върти около банките

Кворум в Народното събрание има. Току що седмичната програма на парламента беше гласувана от общо 184 депутати. Не закъсня и първият с...

Когато дойде ред на поправките, БСП поиска поименна проверка на кворума в Народното събрание, след което групата на левицата вкупом се изнесе. Преди това депутатът от Коалиция за България Александър Паунов поиска прегласуване на точки в дневния ред, защото не бил успял да упражни вот. ГЕРБ обаче показа разпечатка, от която стана ясно, че Паунов е гласувал. Той отвърна на нападката с думите, че Бойко Борисов лъже как дядо му е убит от комунистите. Защо тогава Борисов е влязал в МВР и в БКП? Бойко Борисов - комунист - дете на партията, Цецка Цачева - комунист, Велчев - комунист, само че изключен, защото няма качества на комунист. Уважаемата министърка (Лиляна Павлова - бел. ред.)- внучка на комунисти, внучка на партизанин от партизански отряд "Чавдар", каза Паунов, предаде OFFnews.

След излизането на БСП от пленарната зала беше провален и днешния редовен блиц контрол на правителството.

Реакция

След проваления парламентарен ден депутатът от ГЕРБ и бивш председател на Народното събрание Цецка Цачева обяви, че ГЕРБ няма да допусне законопроект, по който е категорично „против”, да се гледа в това Народно събрание, което няма подкрепата на хората и на практика е пред оставка.

Борисов върна на Мерджанов за кворума: Прав е, от Брюксел трудно се управлява

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не пропусна да отговори на новата водеща фигура в БСП Атанас Мерджанов относно това кой как командва парл...

„В разговор с председателя Миков регирахме своевременно още днес, поисках извънреден председателски съвет. Беше ми отказано преди да поискат поименната проверка и да провалят кворума. Явно това е била тяхна тактика. За пореден път демонстрираха неискреност в поетите ангажименти от вчера, за пореден път демонстрираха, че държавнически мислене с тези хора не може да има. Затова нашата толерантност, подадената от нас ръка за някои необходими консенсусни ратификации и законопроекти с наказателни санкции за пореден път бе отхвърлена”, обясни тя, цитирана от Агенция „Фокус”.

„Оттук насетне ГЕРБ ще има реципрочни действия на това, което те ни предлагат. Без групата на ГЕРБ кворум не може да има в това Народно събрание. Няма да сме ние тези, които ще крепим тяснопартийните им интереси в последните дни на 42-то Народно събрание”, подчерта Цецка Цачева.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика