Бъчварова: Имаме план за действие при повишен миграционен натиск

1902
Бъчварова: Имаме план за действие при повишен миграционен натиск
Снимка: БГНЕС

Министрите на вътрешните работи на ЕС обсъдиха днес в работен диалог проблемите, свързани с миграционния натиск и мерките, които евентуално да бъдат включени в споразумението с Турция. Очаква се то да бъде договорено на следващия Европейски съвет на 17 – 18 март.

"Имахме много продуктивен диалог, основният въпрос е как да се осигури по-бързата реадмисия на тези, които биха влезли от Турция в Гърция, поясни вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова пред журналисти в Брюксел, предаде БГНЕС. „Поставих въпроса за това, че ако искаме да гарантираме външните граници на ЕС, трябва да прилагаме същите мерки по българо-турската граница, както по турско-гръцката. Получих за това разбиране и одобрение от колегите", добави тя. Вицепремиерът изрази надежда тази възможност да бъде включена в окончателния текст на споразумението с Турция.

„Мога да кажа, че всички осъзнават опасността от развитието на нови маршрути - потенциално през България, Албания или Италия. Затова всички са на мнение, че трябва да се следи ситуацията, за да не се допусне отново нещо подобно като разработването на Балканския маршрут вследствие на операцията в Средиземно море миналата година“, каза Бъчварова. Тя е предложила условията и изискванията, които ЕС ще постави към Турция по отношение на границата с Гърция, да важат и за българо-турската граница. На практика това ще предотврати едно такова неблагоприятно развитие на алтернативни маршрути, посочи тя.

Бъчварова подчерта, че страната ни има готов разработен план за действие при евентуален повишен миграционен натиск. „Това, което правим, е да организираме в различни варианти на три нива ресурса, при един потенциален по-остър и по-голям натиск. Всичко това, което би могло да се случи, анализирайки развитието на ситуацията по други граници през миналата година, е заложено в плана и подсигурено с мерки. В този смисъл бе и проведеното учение „Граница 2016“. Към момента сме засили присъствието на границата, контролът, все още натискът е аналогичен на този от миналата година, няма засилване, допълни вътрешният министър.

Тя уточни, че българското правителство е представило на ЕК и обосновано искане за допълнителна помощ, свързана с повече техника, специфичните устройства за наблюдение, подпомагане на спешните действия, екипировка, камери. „Има предложения от други държави да ни подпомогнат на двустранна база“, каза още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика