Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

4564
Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"
Снимка: iStock

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в понеделник, заличавайки печалбите от края на миналата седмица, тъй като преговорите за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ в Кайро облекчиха страховете от по-широк конфликт в Близкия изток, а данните за инфлацията в САЩ допълнително помрачиха перспективите за намаляване на лихвените проценти в скоро време, предава Reuters.

Фючърсите на сорта Брент се понижиха с 85 цента , или 0,96% до 87,36 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 84 цента, или 1%, до 83,01 долара за барел.

Засилените усилия за посредничество при прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ намалиха геополитическото напрежение и допринесоха за слабото начало на търговията в понеделник“, заяви пазарният анализатор на IG Тони Сикамор. Делегация на „Хамас“ ще посети Кайро днес за нови преговори, коментира представител на групировката пред Reuters.

ОЩЕ: Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Израелският външен министър заяви в събота, че планирано нахлуване в град Рафа, където се укриват над 1 млн. разселени палестинци, може да бъде отложено в случай на сделка, която включва освобождаването на израелски заложници.

Снимка: iStock

Говорител на Белия дом каза, че Израел се е съгласил да изслуша опасенията на САЩ относно хуманитарните последици от потенциалната операция в града

Пазарите ще следят внимателно и двудневно заседанието за паричната политика на Федералния резерв на САЩ, което ще започне на 1 май.

Инфлацията в САЩ се е повишила с 2,7% през 12-те месеца до март, показват данни от петък, което е над целта на Фед от 2%. По-ниската инфлация би увеличила вероятността от намаляване на лихвените проценти, което пък би стимулирало икономическия растеж и търсенето на петрол.

ОЩЕ: Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

„Лепкавата инфлация в САЩ предизвиква опасения за „по-високи за по-дълго“ лихвени проценти, което води до по-силен щатски долар и оказва натиск върху цените на суровините, казва независимият пазарен анализатор Тина Тенг.

Доларът спечели позиции заради перспективата за по-високи за по-дълго лихви. По-силният долар прави петрола по-скъп за притежаващите други валути.

Снимка: iStock

Допълнително натежавайки върху перспективите за търсенето на петрол, ръстът на промишлените печалби в Китай се забави през март, показаха официални данни в събота. Това е поредният знак за слабо вътрешно търсене във втората по големина икономика в света.

Кумулативните печалби на китайските индустриални фирми са нараснали с 4,3% до 1,5 трлн. юана (207 млрд. долара) през първото тримесечие спрямо година по-рано, спрямо ръст от 10,2% през първите два месеца.

ОЩЕ: След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

 

„Но цените на петрола може отново да се повишат, ако данните за запасите в САЩ и PMI индексът на Китай покажат подобрения тази седмица“, казва Тенг.

Пазарът пренебрегна потенциалните прекъсвания на доставките, произтичащи от атаките с украински дронове върху петролните рафинерии Илски и Славянск в Краснодарския край на Русия през уикенда. Рафинерията в Славянск трябваше да спре някои операции след ударите, заяви ръководител на завода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Цените на петрола с претърпяха обрат заради данните за запасите в САЩ

Еврото достигна стойности, невиждани от месец

Договориха правила срещу двойното данъчно облагане за инвеститорите в ЕС

Европейската комисия с първи коментар за новите американски мита върху китайски стоки

ОПЕК повиши прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол през 2024 г.

САЩ повишиха рязко митата за китайски електромобили и чипове

Нищо ново: Унгария заплаши с вето новите санкции на ЕС за руския втечнен газ

Германската инфлация се задържа на 3-годишно дъно

Цените на петрола запазват курса в очакване на данни за инфлацията в САЩ

Еврото все по-уверено тръгва в нова посока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com