Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

10513
Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!
Снимка: Pixabay.com

Знаете ли какво се получава след въвеждането на сухия режим в САЩ в началото на 20-те години? Дава се силен тласък на мафията, която процъфтява благодарение на една забрана. Нелегалните цехове за алкохол, дистрибуцията му и нелегалните барове днес са само киносюжети, но тогава са били най-доходоносният пазар, за който са се стреляли по улиците.

Има една теза, според която забраненото се превръща в търсена стока и увлича все повече хора. Сухият режим го е доказал още преди 100 години. Има даже изследвания, че алкохолизмът се е развил по същото онова време. Човекът си остава дете и винаги го влече това, което възрастните са прибрали на най-горните рафтове. Всичките ни пороци тръгват не от грешната ни човешка същност, а от този библейски стремеж да опиташ забранения плод.

Безспорно хазартът, както и всяка друга сфера, подлежи на регулация. У нас обаче регулациите са твърде трудно нещо, което изисква специфични познания и затова е по-лесно да забраняваме. Още: Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

По-паметливите ще се сетят, че когато НДСВ влезе мощно в Народното събрание, първият приет закон беше този за хазарта. Тогава нямаше ли интернет? Нямаше ли зависимости? Законът беше приет във вида, който устройваше тогавашния хазартен бранш. Лошо няма, нали за тяхното собствено регулиране става въпрос, редно е да им се иска мнението.

Но това, което депутатите се опитват да забранят сега, е свързано "само" с рекламата на хазартни игри. Идеята им звучи като общественополезна, но на практика е напълно безполезна. И каквото и да приказват политиците, хората си знаят, че не им пука нито за здравето на нацията, нито за нейното бъдеще.

Наркотиците, например, са напълно забранени. За тяхното рекламиране и дума не може да става. И какво от това? Минете покрай което и да е училище и ще излезете в другия му край обвити в конопена мъгла. Минете по тъмно през някой парк и ще се уверите в липсата на каквато и да било връзка между забранена субстанция, нейното тотално забранено рекламиране и реалното потребление. Да не говорим за катастрофите, в които все по-често присъства като причина и употребата на наркотици.

А те са, да кажем още веднъж, напълно забранени. Да сте виждали онлайн реклама на дрога? Или по фасадите? Или където и да било? Ама сте виждали надрусани младежи, търкалящи се по пейките в парковете, нали?

Благовидният претекст да се забрани рекламата на хазартни игри, защото водят до зависимост, е несъстоятелен. Просто не е толкова пряка връзката, колкото се опитват да я изкарат. В наше време твърде много неща водят до зависимости и повечето от тях се приемат за безвредни и в реда на нещата. 

Шопингът, например. От него се обеднява не по-малко, отколкото от хазарт. На Запад вече има и проучвания, научни изследвания и терапии. Представяте ли си обаче някой да забрани големите търговски центрове или пък брандовете в облекло, козметика и прочее индустрии?

Алкохолът взема също доста жертви и е буквално вреден за здравето, както и цигарите. Но, забележете, не употребата, а злоупотребата. Тук мярката е твърде индивидуална и зависи от семейството, средата и социалния статус. На никого и през ум не му минава да предприеме по-строги мерки, защото полза от тях няма да има. Когото си го влече да се трови, така или иначе ще си го прави: Алкохолът и ракът: Ирландия прави революция, ще стане ли тя световна?

А какво да кажем за кафето? В днешно време почти няма човек, който да не е зависим и това е публична тайна. Едва ли някой би допуснал да се ограничи рекламата на кафе.

И в този ред на мисли стигаме до шоколада - нищо чудно в нечия депутатска глава да се роди и такава идея - бая дебеланковци има по по улиците, що пък да не забраним рекламата на шоколад?

ОЩЕ: България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Медиите се издържат от реклама. Само малцина успяват да захлебват от властта. Защото тя, властта, си има постоянни клакьори. Останалите разчитат на други приходи, напълно регламентирани и те са от реклама.

Истината е, че от хазартния бранш се храни бая народ - къде регламентирано, къде не. И точно рекламата на този сектор е от най-осветените, когато става въпрос за истински медии, там няма скрито-покрито. Може да се сметне колко е като пари и явно някой вече го е направил. Изчислил е, че ако отнеме тези пари от медиите, те ще бъдат принудени да се хранят само от Неговите Собствени подаяния. Без значение дали ще са във вид на сарайски порции или на метнати от джипката милиони. 

Защото хазартът, както всяка друга индустрия, ще си намери всякакви други начини да се рекламира. Родните лакоми политици не могат да забранят целокупния интернет. И парите ще отидат в едни по-сенчести места, сенчести обаче за регулатори, данъци и прочее, но твърде видими за онзи, който търси хазарт.

Дали пък не е точно това целта?

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Stop that train: Да прогоним колхозния дух от парламента

Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

4 вида патологичен евродепутат: Класическите архетипи

Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Агитирай лесно: Как се печелят избори с международното положение

Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

3 предизборни изненади и компромати, идеални за след празниците

Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Размисли върху кабинета на служебния премиер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com