Цветанов пак получава контрол върху службите

2961
Цветанов пак получава контрол върху службите
Снимка: БГНЕС

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов може да оглави парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Предложение за това е внесено малко преди 14:00 часа днес в Народното събрание. То е подписано от 22-ма депутати от парламентарните групи, подкрепящи правителството - ГЕРБ, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ.

Все още не е ясно кога ще се проведе гласуването в пленарната зала на новия председател на вътрешната комисия, но е възможно това да бъде още утре.

Ченалова: Цацаров е наредил Цветанов да бъде осъден, а Янева е била близка с Пеевски

Осъждането на г-н Цветанов не беше случайно. Това заяви бившата съдийка от Софийски градски съд (СГС) Румяна Ченалова, която добави, че...

Ако заеме поста, Цветанов ще наследи на него ген. Атанас Атанасов от ДСБ, припомня БГНЕС. Миналата година Атанасов последва примера на партийния си лидер Радан Кънев и се излезе в опозиция, а след това подаде оставка. Тогава оставка като председател на транспортната комисия подаде и Гроздан Караджов от гражданската квота на Реформаторския блок.

Близо два месеца ГЕРБ и Реформаторският блок водеха преговори за наследниците на двата освободени поста. След като вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева бе избрана за министър на образованието преди две седмици, от ГЕРБ предявиха претенции за председателското място на вътрешната комисия.

Връщането на Цветанов на ключова ръководна позиция в сектор "Сигурност" идва по-малко от месец, след като приключи и последното от трите дела срещу него по обвинения за нарушения на закона, извършени в мандата му на вътрешен министър. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателната присъда по обвинението за престъпление срещу правосъдието за т.нар. шест отказа да разпореди подслушване.

Оправданието не е защото Цветанов законно е отказал да подпише употребата на специални разузнавателни средства (СРС), а защото по делото не са събрани доказателства, че той е отказал тези СРС-та да бъдат приложени, за да опази от наказателно преследване бившия антимафиот Орлин Тодоров.

Цветанов е окончателно невинен и по третото дело срещу него

С окончателна присъда "невинен" приключи и последното дело срещу бившия вътрешен министър и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. ...

По това дело бившият вицепремиер и вътрешен министър беше и осъден на четири години затвор през май 2014 г. от Софийски градски съд (СГС). Втората инстанция потвърди присъдата, но ВКС я отмени с мотив, че въззивните съдии са били предубедени. След ново разглеждане на делото Цветанов беше оправдан, прокуратурата протестира, но през януари 2016 г. ВКС окончателно сложи точка на делото.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика