Цветанов е окончателно невинен и по третото дело срещу него

2162
Цветанов е окончателно невинен и по третото дело срещу него
Снимка: БГНЕС

С окончателна присъда "невинен" приключи и последното дело срещу бившия вътрешен министър и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателната присъда по обвинението за престъпление срещу правосъдието за т.нар. шест отказа да разпореди подслушване, предаде БНР.

И Цветанов говори като Борисов за съдебната система - без имена

Опит за провокация към премиера и политическата класа – точно както и Бойко Борисов, дясната му ръка Цветан Цветанов определи про...

Оправданието не е защото Цветанов законно е отказал да подпише употребата на специални разузнавателни средства (СРС), а защото по делото не са събрани доказателства, че той е отказал тези СРС-та да бъдат приложени, за да опази от наказателно преследване бившия антимафиот Орлин Тодоров.

По това дело бившият вицепремиер и вътрешен министър беше и осъден на четири години затвор през май 2014 г. от Софийски градски съд (СГС). Втората инстанция потвърди присъдата, но ВКС я отмени с мотив, че въззивните съдии са били предубедени. След ново разглеждане на делото Цветанов беше оправдан, прокуратурата протестира, но днес ВКС окончателно сложи точка на делото.

От трите дела срещу Цветанов беше останало само това, свързано с отказа на бившият министър да разреши подслушване със специални разузнавателни средства на бившия шеф на териториалното звено „Борба с организираната престъпност” във Велико Търново Орлин Тодоров. Той беше един от кадрите, които се издигнаха в системата на МВР по времето на Цветанов и се сблъска със съдебната система заради обвинения, че е изнасял класифицирана информация по досъдебни производства. Заради това на втора инстанция Тодоров получи 3 години затвор условно с 5 години изпитателен срок.  

Миналата седмица Орлин Тодоров оттегли касационната си жалба и Върховният касационен съд прекрати производството по делото на трета инстанция. Именно бившият шеф на антимафиотите Тодоров беше основната фигура, заради която все още се водеше дело срещу Цветанов.

ВКС се заема с човека, заради когото Цветанов отиде на съд

Днес Върховният касационен съд ще заседава по делото срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Именно Тодоров...

Той е осъден по обвинението, че като началник на ТЗ "БОП", на четири пъти е изнасял класифицирана информация, събирана по досъдебни производства. Информацията била разгласена на бизнесмена Петър Христов, на журналистката Екатерина Праматарова и на приятелката на подсъдимия Красимира Михайлова. Присъдата, която му определи Окръжния съд във Велико Търново бе 1 година условно с 3 години изпитателен срок и глоба от 2 000 лв. Апелативният съд във Варна обаче увеличи това наказание и от 1 на 3 години, а изпитателният срок – на 5 години. С решението на Варненския апелативен съд е изменена първоинстанционната присъда: наказанието лишаване от свобода е увеличено от 1 на 3 години, а изпитателният срок – на 5 години, считано от влизане на присъдата в сила. В останалата част първоинстанционният съдебен акт е потвърден.

Делото стигна до третата последна инстанция именно по жалба на Тодоров срещу въззивно решение от 31.07.2015 г. на Варненския апелативен съд. С решението на ВКС от миналата седмица и оттеглянето на жалбата от страна на Тодоров влезе присъдата на Варненския апелативен съд.

Отделно Орлин Тодоров беше оправдан за злоупотреба със служебно положение. Според това обвинение той поискал от свидетел да достави детска люлка и пързалка на приятелката му Красимира Михайлова, въпреки че знаел, че те са крадени. Тодоров е невинен още и за това, че разпоредил на полицейски шеф в Горна Оряховица да освободи задържан за хулиганство, че правил справки за собственици на коли по искане на приятели, проверявал хора за криминални и съдебни регистрации след запитване от журналисти, изнасял информация за разследвания без разрешение на наблюдаващия прокурор, въздействал на катаджии да не глобяват негов приятел. Със същата цел въздействал и на шеф на пожарната, и на директор на Регионална дирекция към Комисията за защита на потребителите. Последното обвинение, по което Тодоров беше оправдан, е, че склонявал разследващи полицаи да нарушат задълженията си с цел да не се повдига обвинение на негов близък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com