Депутатите се отказаха да гледат мерки за по-ниски данъци върху старите коли

2451
Депутатите се отказаха да гледат мерки за по-ниски данъци върху старите коли
Снимка: iStock/Guliver

Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление отложи за следващо заседание разглеждането на проекта за изменение на Закона за местните данъци и такси, внесен от председателя на комисията Искрен Веселинов (ВМРО) и група народни представители.

Законопроектът предвижда намаляване на данъка на собствениците на стари коли, които ще пострадат особено от въведения екокомпонент за изчисление на налога. Предлаганите промени предвиждат и оборудваните с газови уредби автомобили да заплащат 50% от данъчната ставка, но не повече от размера на компонентата за екологичност. Това предложение "патриотите" поискаха да прокарат още при приемането на предишните изменения на Закона за корпоративното подоходно облагане, през който всъщност беше променен Закона за местните данъци и такси.

Подкрепете малкия партньор, настоя депутатът от БСП и бивш кмет на СмолянДора Янкова при обсъждането на проекта и адмирира предлаганите промени. "Гражданската отговорност" притиска и януари, като начислят общините данъците, ще изкарате хората навън, предупреди управляващите тя. Янкова съобщи, че в Неделино и в Златоград хората обмислят масово да си спрат от движение колите. "Нямат лекари, нямат аптеки в селата и ме питат с магарета или коне да започнат да слизат до общинските центрове", каза тя и настоя управляващите да проумеят ситуацията на бедност в страната и да подкрепят малкия коалиционен партньор.

Властта не пожела да намали по-големите данъци за старите коли

Парламентът не уважи президенското вето върху приетите на 7 ноември промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които влиз...

"Проумели сме нещата. Нямаме нужда от призиви", репликира я Емил Христов от ГЕРБ и предложи отлагане на разглеждането на законопроекта, докато комисията не получи становището на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Сдружението на общините (НСОРБ). Според Христов трябва да се проучи готовността за предлаганите промени, за да не се дават напразни надежди и хората.

Зам.-председателят на комисията Александър Ненков (също от ГЕРБ, син на конституционния съдия Румен Ненков и на председателя на КЗК Юлия Ненкова) каза, че по принцип има подкрепа за предлаганите промени, но е необходимо време и добави, че е останал с впечатлението, че след Нова година ще се работи по текстовете за автомобилите с газови уредби и също за хибридните автомобили, които са извън обхвата на Закона за местните данъци и такси и трябва да получат редукция в облагането. Той също подчерта, че няма представено становище по законопроекта от нито една от заинтересованите институциите, включително от общините.

Теоретично законопроектът би могъл да мине, ако се постигне политическо съгласие на ниво "коалиционен съвет". Ако се постигне такъв вариант, бихме могли в обедната почивка да се съберем на извънредно заседание и да излезем със становище. Това би могло да се случи и с водещата комисия – бюджетната, която е па-важна, добави председателят на комисията и вносител на проекта Искрен Веселинов.

С 8 гласа "за", 4 "против" и 2 "въздържал се" комисията прие предложеното отлагане на разглеждането на текстовете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика