X
 
 

Окончателно: По-високи данъци върху колите и имотите

8192 15
photo of Окончателно: По-високи данъци върху колите и имотите
Снимка: БГНЕС
Поредица от промени в различни закони бяха приети на второ четене от Народното събрание през Закона за корпоративното подоходно облагане. "За" окончателните текстове гласуваха 107 народни представители, "против" - 74 и "въздържали се" - 1.

Основните промени, които засягат най-голям брой хора, касаят налозите за автомобили и за имоти и се вписват в Закона за местните данъци и такси. Една от големите промени е, че ще се плаща повече, ако автомобилът замърсява повече, но това на практика невинаги е вярно. Например - не беше прието предложението на народния представител Николай Александров (Атака) да има 50% по-малко тежест за колите с газови уредби. Освен това - Християн Митев от "Обединени патриоти" предложи изрично да бъде записано, че екостандартът на автомобилите трябва да се доказва само на годишен технически преглед, както и във формулата за изчисление на данъка като мощност да се отчитат само двигателите с вътрешно горене, не и на електромобилите. И това не беше прието. Промените трябва да влязат в сила от 1 януари 2019 година.

Парламентът не събра кворум и не успя да гласува по-високи данъци върху колите и имотите

Петък е ден на майстора - под това мото мина днешния "работен" ден на депутатите. При три опита мнозинството в Народното събрание т.е. ...

Конкретните промени

По отношение на автомобилите се увеличава данъкът за по-старите коли, като изчисленията сочат, че за над 2 млн. автомобила на възраст над 15 години налогът става с 20 до 30% по-голям. Въвежда се нова формула за изчисляване на налога, като в нея влиза екологичен компонент (ЕК), който се определя от Общинския съвет на съответната община съгласно категориите "Евро", които са от 1 до 6. Ако за даден автомобил няма информация каква е екокатегорията му, приема се, че е най-ниската възможна. Във формулата се включа и имуществен компонент, като той се определя от мощността на двигателя, коригирана според годината на производство на автомобила. За товарни автомобили между 3,5 тона и 12 тона Общинският съвет приема екоданък между 10 и 30 лева. За мотопеди и мотоциклети, които са в категория поне "Евро 4", екоданъкът е 20% по-нисък, за "Евро 5 и 6" – 50%. Няма обаче да има по-нисък налог за коли с катализатори, защото за катализаторите можело да се лъже и по-добре било тогава изобщо да се елиминира по този начин тази опасност.

Според данните регистрираните у нас превозни средства са над 3,6 милиона. От тях на възраст до 5 години са едва около 168 000, а колите над 20-годишна възраст са 1,5 милиона.

Що се касае до имотите, най-значимата поправка касае данъчното облекчение от 50% за основен имот – тя отпада. Причината е ниската данъчна събираемост. От анализите за финансовото състояние на общините, които финансовото министерство е направило, става ясно, че те масово събират не повече от 2/3 от местните си данъци и такси. Въпреки че всеки нов собственик на имот е длъжен да го декларира до 3 месеца след придобиването му, както и да плаща данък за него, това масово не се прави. Освен това, информационните системи на общинските данъчни служби не са свързани електронно и това пречи да се провери дали някой не декларира като основно жилище повече от един имот, в различни общини. Повечето местни власти чакат собствениците да ипотекират имот и тогава да им съберат налога, тъй като за ипотеката трябва документ за платен данък. Другият вариант да се събере данък е да се направи сделка с имота или да бъде наследен.

Освен това хората, които дават под наем необитаемите си жилища, са длъжни да обявяват това пред НАП и да плащат авансов данък - или те, или наемателите, ако са фирма. Вече не се намалява и плащането на такса "смет" за необитаемо жилище. Предложението да няма отстъпка е, защото много собственици обявяват жилището за необитаемо, а нямало как да се провери дали е така - т.е. дали се ползва ток и вода, което да покаже какво е истинското положение. Не е ясно защо не се ползва НАП в тази насока. Възлага се обаче на Националното сдружение на общините (НСОРБ) заедно с председателя на НСИ да изготвят предложение да се преброят и ползвателите на всички услуги в даден имот – при преброяването през 2021 година.

Предложението на Горанов за по-тежко имотно данъчно бреме мина при правителството

За необитаем имот няма да се намалява плащането на такса "смет", а ако някой е посочил повече от едно жилище за основно, да не се ползв...

Беше прието и предложение на "Обединени патриоти" да се облагат с допълнителен данък имоти, които не са "основни" за собственика им и се намират в курорт. Размерът на данъка да се определя от съответния общински съвет, като границите, в които ще варира, са от 0,5 до 0,7% от данъчната оценка на имота в планинските и морските курорти от национално значение и 0,4 до 0,6% за останалите. Данъкът трябва да се събира от собственици на жилища, които не са ги обявили в съответното кметство като "места за настаняване", за които не се плаща наем, и не са регистрирани като туристически обекти по Закона за туризма.

Интересна новина е, че за новопостроени сгради няма да се подават данъчни декларации – информацията за определяне на данъка се предоставя от възложителя на строежа по образец, който се определя от министъра на финансите.

Дебатът

"Управляващите използват метода на тоягата – увеличават данъци. Ако въведете едни стимули за хората, които си купуват нови екологични коли, ще бъде съвсем друго. Вие ще сътворите една недопустима щета върху българина, върху този, който не може да си позволи да кара електрически коли, но се надявам местната власт да спре глупостите, които правите". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Георги Гьоков.

Според него е трябвало да се направи една оценка на въздействието на този законопроект. "Една оценка, която смята колко пари ще влязат в бюджета, не е оценка. За мен оценка на въздействието е като въведем този данък ще бръкнем в джоба на еди-колко си хиляди българи. Това как ще се отрази на тяхното съществуване при тези пенсии", допълни още Гьоков.

Държавата действа като Сталин за данъците за автомобили и жилища

На принципа "няма човек - няма проблем", управляващите подготвиха промени относно ключови данъци - за автомобилите и за имотите. Собств...

"Трябва да се подкрепят усилията ни въздухът в България да бъде по-чист и този, който замърсява, да плаща малко повече". Това мнение изрази народният представител от ПГ на "Обединени патриоти" Георги Колев. "За какво сме се събрали и какво се опитваме да направим? Знаете ли колко е предотвратимата смъртност от мръсен въздух - 18 хил. души на година (бел. ред. - толкова умират годишно, но според Програмата за чистота на атмосферния въздух се предвижда при прилагане на определени мерки смъртните случаи да намалеят с 4300 души). Знаете ли колко е от катастрофи - 682 души. Хвърляме луди пари и се опитваме да намалим тези 682 души, а не мислим за тези 18 хиляди, които всяка година умират от преждевременна смърт“, добави още Колев.

"Атака" призова ГЕРБ да преосмислят предложението си за данъка върху автомобилите, заложено в Закона за корпоративното подоходно облагане. Призивът отправи депутатът от "Обединени патриоти" и член на ръководството на ПП "Атака" Павел Шопов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

15 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 11 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Да мрете в ада дано да ви еба мамата ненаситна мафиотска!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 10 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Владислав Горанов : „Майната й на България, искам да забогатея.“ Не смятам, че съм длъжен да давам обяснение на когото и да е, освен , ако не е някой който ми плаща, а мен ме е назначил Бойко Борисов . Аз ли трябва да съм глупака, който ще работи за полза роду, докато семейството му мизерува с две хиляди лева !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Купува си един бизнесмен BMW 11-та серия. Всичко е автоматизирано и перфектно, Но на другият ден се връща в магазина с оплакване:- Виж, ся кво! Радиото не баца! Ръчкам, тикам копчилъците – и нъцки!- Господине, радиото е напълно автоматично! Просто кажете на висок глас какво искате да слушате и то ще започне..Учудил се бизнесмена, но решил да пробва:- АЗИС!И радиото пуска съответната станция с песе виж още ›› н на Азис. - Я! Бачка! ЛЕПА БРЕНА!И радиото пак сменя на някаква сръбска станция с Лепа Брена… Тръгва бизнесмена. Още на първият светофар го засича някаква таратайка и той: - ПЕДЕРАСИИИ!!!И радиото включва автоматично пряко предаване от Народното събрание…
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Вече няма Народно събрание, там няма народни избраници, сега по демократичному се казва Парламент и там има маймуняци !
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Цвъкалото и финансовия министър, оня с голяма като шиник глава ще бъбрят, колко е справедливо . Ха на следващите избори гласувйте за тях - ликвидаторите на обикновените българи !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  ГРОБарите са БЪЛГАРОУБИЙЦИ ! Един обикновен българин за старата си кола ще плаща, колкото ГРОБар за новия си Мерцедес . Тези управници ще затрият българите а ще останат техните избиратели - циганите .
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Е как моля става това: ниската събираемост е защото собствениците на имоти не спазвали закона и не си изпълнявали задълженията до 3 месеца от придобиване на имота да го декларират в общината! Как е възможно това, при условие че първият масов компютър е от 1968 г., на три пъти от тогава първо Малкият Мук /Н. Василев/, Цв.Цв. и малкият бивш кмет на Габрово обявиха електронното правителство и неговит виж още ›› е приоритети. Да неби да забравиха да свържат жичките на общината и агенцията по вписванията! Какъв ропуск.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Всички стари кошници 1000 лв. данък! Горивото ви било скъпо, не знам ви какво ви било скъпо, а ние дишаме отрови! Има градски транспорт. Използвайте него! Така ще имате повече пари за пиене и чалга!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  виж ся какво що кажа смотанqk аз карам стара кола с висше съм и два езика имам стабилна табота кой си ти ве че ще ми казваш къде да се возя окрадахте държавата.Да такива ми да възможностите и ме слагай всички под един знаменател.само щи кажа че един ден ще има народен съд за такива като вас започни го
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Всички стари кошници 1000 лв. данък! Горивото ви било скъпо, не знам ви какво ви било скъпо, а ние дишаме отрови! Има градски транспорт. Използвайте него! Така ще имате повече пари за пиене и чалга!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Да ти е*ба майката ИЗРОД !
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Интересно ми е, как увеличеният данък ще спре замърсяването на въздуха? Всичко ще се калкулира в цените на стоките и услугите, всички ще плащаме и ще се продължи по старо му.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Нищо не е окончателно. Единственото, което е окончателно, това е че рано или късно всички ние ще умрем някой ден. Всичко друго е до време... Бойко Борисов III също е пътник в най-скоро време.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Кабинетът Бойко Борисов III е пътник и скоро си отива!
  : 7 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Прогноза за времето - 20 април

Облачността над страната ще е разкъсана, често значителна. На места ще превали слаб дъжд, в планините над 1300 м – слаб сняг. Ще

missing image
Двама загинаха при самолетна катастрофа в

Двама души са загинали след инцидент с частен самолет край село Оризаре. Това съобщи за  „Фокус“ - Пловдив говорителят на ОДМВР-Пловдив. Сигналът е подаден

missing image
Врачани излизат на спортен празник в

Спортно-туристическият празник започва във Врачанския Балкан днес, 20 април, пред хижа „Леденика“. В спортната проява, организирана от Община Враца ще вземат участие ученици,

Последно в Актуално