Христо Иванов: Подготвят разпускане на ВСС

3072
Христо Иванов: Подготвят разпускане на ВСС
Снимка: БГНЕС

Изборът на Димитър Узунов е опит да се разпали скандал, в който да бъде въвлечен премиерът и ВСС "да се скрие" зад гърба му. Този ход може да е подготвителна фаза за разпускане на ВСС и именно той да понесе отговорността за очаквания негативен доклад от ЕК за съдебната система, за да бъде спасен главният прокурор.

Това обяви бившият правосъден министър Христо Иванов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Екатерина Захариева: Смяната във ВСС е провокация

Внезапната смяна във ВСС е провокация. Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева по време на заседанието на ВСС. Тя доп...

"Ако се разпусне Висшият съдебен съвет, ще се постигнат две цели. От една страна някой ще понесе отговорността за негативния доклад и нещо по-важно. В момента опозицията на главния прокурор във Висшия съдебен съвет, при добро стечение на обстоятелствата и попътен вятър, достига 10 души. И от тези 10 души е възможно да се формира мнозинство, което да придаде много по-различно лице на съвета. Като се има предвид залогът за избор на председател, съществува много сериозен интерес този състав да бъде подменен. Тогава няма да има 10 души опозиция на главния прокурор", заяви бившият правосъден министър.

Иванов коментира, че след като Димитър Узунов е бил изведен на преден план в качеството си на човек на Борисов, е последвал опит на премиера да се разграничи от този избор, което по думите му е "една адекватна позиция".

"След като премиерът се опита да се разграничи, последва реакция в ПИК, че с това си действие премиерът се меси в работата на ВСС, а през ПИК говорят двама души - Пеевски и Цацаров. Това е явен опит за шантаж", заяви Иванов.

"Съдебната реформа винаги е била заложник на големи интереси. В позицията на премиера, освен опитът му да се разграничи от компанията на ВСС, бяха набелязани няколко стъпки, които показват нарастваща адекватност. Защитава се принципът на съдийско самоуправление и въвеждане на отчетност на прокуратурата. Това е една отдавна очаквана позиция".

Панов напусна демонстративно заседанието на ВСС заради Узунов

Председателят на Въховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов напусна демонстративно заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Причината ...

Христо Иванов каза, че като гражданин би подкрепил Радан Кънев в нов политически проект, защото обществото ни има нужда от радикално обновяване на политическата система.

Бившият министър коментира и вероятността да се пропусне шансът за операция "чисти ръце" около скандала Янева-Ченалова, както и необходимите промени в Конституцията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика