Хърватия: С България даваме пълна подкрепа за евроатлантическата перспектива на Македония

3856
Хърватия: С България даваме пълна подкрепа за евроатлантическата перспектива на Македония
Снимка: БГНЕС

Стабилността и евроатлантическата перспектива на Република Македония за нас е от изключителна важност. Това заяви хърватският външен министър Давор Иво Щир.

„Стабилността в Югоизточна Европа е една тема, за която работим заедно и искаме да работим и в бъдеще. В този контекст за нас е от изключителна важност стабилността и европейската перспектива на Република Македония, както каза и самата Екатерина Захариева“, заяви ръководителят на хърватската дипломация след преговорите си със своя български домакин Екатерина Захариева, предаде БГНЕС.

Хърватия реши да отвори досиетата на УДБА

Хърватският парламент с огромно мнозинство реши да разсекрети досиетата, създавани от зловещата югославска държавна сигурност - УДБА, п...

Хърватският външен министър заяви, че Загреб не приема нарушаването на териториалната цялост на Босна и Херцеговина.

„Позицията на Хърватия е много ясна и категорична. Това е основополагаща позиция за нашата дипломация и така ще бъде винаги. Хърватия е първият и основен търговски партньор на Босна и Херцеговина. Нейната стабилност зависи от това наболелите въпроси да се решават чрез социална и икономическа политика“, подчерта Давор Иво Щир, отговаряйки на въпрос дали Хърватия приема евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани и и дали приема евентуална промяна на границите на Балканите, за което се обяви сръбският президент Томислав Николич. Припомняме, че в края на миналата седмица той поиска обединение на Сърбия и Република Сръбска.

Много се радвам, че България и Хърватия имат еднаква позиция за европейската перспектива всички балкански страни и реформите, които трябва да бъдат извършени по този път. Имаме еднакви позиции относно стабилността в региона“, заяви ръководителят на хърватската дипломация.

„Хърватската позиция е непроменена и винаги подчертаваме, че спазваме принципа на зачитане на териториалната цялост и стабилността на Босна и Херцеговина“, каза Давор Иво Щир.

С Република Хърватия споделяме общи идеи, принципи и позиции в ЕС и НАТО. Това каза по време на брифинг заместник-министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща с колегата й от Хърватия Давор Иво Щир.

Захариева посочи кои ще са темите за разговор с Путин, ако той дойде в България догодина

Прагматични отношения и поддържане на диалог – това е желанието на ЕС и НАТО по отношение на Русия. Това заяви външният ни минист...

Министър Захариева отчете, че с Хърватия имаме традиционни приятелски отношения и активен диалог в последните няколко години. „Министър Щир е първият министър, който ме посещава като министър на външните работи. Изключително съм щастлива и това посещение, има символичен характер, защото ние споделяме общи идеи, принципи и позиция в ЕС и НАТО“, каза тя, цитирана от "Фокус".

Разбира се, както споделихме, отношенията са чудесни, което има изражение в икономическите отношения между двете държави. Тъй като ние считаме, че винаги може и повече - набелязахме някои мерки, които ще повишат стокообменът и икономическите контакти между двете държави“, допълни министър Захариева.

По думите й от 2015 – 2016 г. стокообменът се повишава. „Туристите, които са посетили Хърватия са 2 пъти повече, не е така за съжаление с хърватските туристи, които са посетили България“, каза министър Захариева. Тя поясни, че са обсъдили и обстановката в региона и са установили, че политическите отношения са на високо ниво.

„Като се надяваме да задълбочим контактите с организиране на все повече съвместни бизнес форуми“, поясни Захариева. Тя каза, че по отношение на оценките и предизвикателствата, пред които се изправя региона обща е позицията, че няма друга алтернатива за страните от Западните Балкани от тяхното бъдеще в ЕС в зависимост от индивидуалното бъдеще на всяка една от страните.

В момента най-актуалният въпрос е ситуацията в Република Македония. И България, и Хърватия очакваме избирането на новото правителство на Македония, за да го приветстваме“, каза тя и поясни, че това ще бъде важна стъпка към нормализиране на климата в Македония. Тя посочи, че двамата вярват, че новото правителство на Македония спешно ще започне да работи по всички необходими реформи, за да върне страната по правилния път.

Българският интерес е за единна Македония, която обаче помни историята

Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева по вечната тема "Македония", която пак излезе на фокус след изказването на руския п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика