Какви са причините за засилването на сезонните алергии

1448
Какви са причините за засилването на сезонните алергии
Снимка: iStock/Guliver

Приблизително за 1 от всеки 4 възрастни пролетното цъфтене бележи началото на сърбеж, сълзене на очите, задух и други алергични реакции.

Още: Домашни средства против алергии, които работят безотказно

В някои отношения ситуацията само се влошава: експертите са единодушни, че все повече хора стават алергични към пренасяни по въздуха вещества като полени и плесени, симптомите на алергия са по-тежки, а сезоните на алергии продължават по-дълго от всякога.

Какви са причините за засилващите се сезонни алергии

Учените твърдят, че засилените сезонни алергии са сред първите вълни на прогнозираните последици за здравето от глобалното затопляне, наред с по-голямото излагане на инфекциозни заболявания.

Повишаването на температурите също така позволява на растенията да цъфтят по-рано и по-дълго, което удължава сезона на полените.

Увеличените валежи водят до това, че при цъфтежа си растенията отделят повече прашец, а по-честите бури предизвикват експлозия на поленовите зърна, което ги прави по-дразнещи и влошава симптомите.

Променящите се модели на вятъра в някои части на света пренасят прашеца на още по-големи разстояния. Съществуват доказателства, че увеличаването на въглеродния диоксид в атмосферата също увеличава силата на полените.

Експертите смятат, че по-голямото излагане на полени е равносилно на по-голям шанс за чувствителност, което е равносилно на повече алергии.

През последните три десетилетия д-р Джоузеф Ингълфийлд III казва, че е наблюдавал как пролетните алергии започват по-рано всяка година.

Това е втората поредна година с много дъждове в този регион, но без сняг, казва Ингълфийлд - климатичен модел, който е рецепта за голяма концентрация на полени през пролетта.

Неотдавнашно проучване, което анализира броя на полените в САЩ за последните 30 години, заедно с температурните колебания за същия период, показва причините за това. Той открива силна връзка между температурата и интензивността на сезона на алергиите.

Със затоплянето на времето сезонът на полените започва с около 20 дни по-рано и продължава с осем дни по-дълго. Освен това всяка година се произвеждал с около 20% повече цветен прашец, главно поради това, че дърветата отделяли повече вещества с жълто-зелен цвят.

Авторите на изследването установяват, че тенденциите се ускоряват с течение на времето, като най-голямото увеличение е през последните години.

Още: Скритата заплаха от алергии в домашната среда

Лошите новини за страдащите от алергии не свършват с това. Д-р Леонард Биелори, алерголог и професор по медицина, заяви, че той и колегите му са разгледали чувствителността на американското население към различни алергени във времето и са установили, че броят на различните алергени, към които хората са чувствителни, се е удвоил през последните 25 години.

Климатът може да играе роля за увеличаването на алергиите, казва Биелори, но може да става дума за нещо повече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Как да се откажете от противозачатъчните, без да си навредите?

Мокра възглавница: защо слюноотделяте, докато спите?

Топ 4 зодии, които имат късмет по рождение

От мигрена до остеохондроза: причини за пулсиране в главата

Ето защо гласът ви звучи по-различно, когато остареете

Зодиите, които са ужасно сприхави по природа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com