Лена Бориславова: С избора на Главчев ГЕРБ загубиха роля на удобна опозиция в управление

3483
Лена Бориславова: С избора на Главчев ГЕРБ загубиха роля на удобна опозиция в управление
Снимка: БГНЕС

"Пак ще кажат, че съм откраднала нещо, но и аз искам да поздравя г-жа Сачева, защото току що те загубиха ролята на удобната опозиция в управление и ще трябва да станат отговорни управляващи". Така Лена Бориславова коментира изборът на Румен Радев за служебен премиер в лицето на Димитър Главчев в студиото на "Панорама" по БНТ.

"Думата "сглобка" изключително добре описва това, което беше между нас и ГЕРБ. И именно заради това тя стана толкова популярна за описване на ситуацията. Тя отразява факта, че ние с ГЕРБ и СДС никога не станахме и няма да станем едно органично цяло. Ние имаме различни разбирания за това каква е целта на политиката. За нас, когато се каже дадено обещание и се даде дума, тя трябва да се спази, а не мнението да се сменя", каза Бориславова.

Още: Лена Бориславова: Утре се готви още един ход от ГЕРБ, надявам се да не бъде извършен

"За нас това да действаш в унисон с евроатлантическите принципи, означава, че няма как да строиш "Турски" или "Балкански" или всякакви други "потоци", за да може Русия да заобиколи Украйна. Съдебната реформа не е на думи. Имаме готови текстове и те не се заключват в създаването на специализиран съд, а гледат да се решат проблемите.", посочи Бориславова.

"В много голяма част решенията на Борисов се взимат от Делян Пеевски"

"Това, което трябва да се знае, е че в много голяма част от случаите решенията на г-н Борисов не се взимат от него лично, а от г-н Делян Пеевски. В този смисъл тогава, когато в хода на преговорите имаше настояване от ГЕРБ за включване изрично на текст, осигуряващ квота при избора на регулаторите в полза на ДПС, г-н Кирил Петков направи логичната стъпка, че ако искаме тази квота да не се случи и да не е в текста на споразумението, за да могат ГЕРБ да се съгласят г-н Петков разговаря с г-н Пеевски", така Бориславова отговори на въпрос съгласувал ли е Кирил Петков ключови въпроси с Делян Пеевски. Оригиналната договорка между страните преди 9 месеца била да се ротират само г-жа Габриел и г-н Денков. След това изведнъж се появили имената на нов енергиен министър, на нов министър на електронното управление, "на какво ли още не".

Лена Бориславова подчерта, че над 6 министерства бяха сменени в несъгласувания проектокабинет на г-жа Мария Габриел. "Когато преминахме добросъвестно през преговорите, видяхме, че съгласие за промяна не се постига, казахме, че трябва да се върнем на масата, да си спазим дадената дума и да направим кабинет. Защото единственият губещ от цялото това нещо, което се случва, е българският народ", каза още Лена Бориславова.

За "Турски поток"

"Продължаваме промяната" се появи на политическата сцена за първи път в 47-то Народно събрание. Още тогава кабинетът на Кирил Петков възложи на инспектората на МС да направи проверка за всякакви нарушения свързани с построяването на "Турски поток". Имаше доклад с нарушения във всяко министерство и ведомство, ангажирано с построяването му. Констатациите бяха изпратени на контролните органи. В следващите парламенти продължихме да настояваме за реформи в съдебната система, за да може при констатации да има последици. Когато се появи новата информация преди няколко седмици за това, че от първия до последния сантиметър на построяването на това трасе има прехвърляне на строителството към руски подизпълнители, зададохме парламентарен въпрос. Поставихме ребром въпроса да бъде направена комисия", обясни още Бориславова.

По думите й в рамките на следващите два дни ПП ще свиква редовно годишно общо събрание. До момента има регистрирани над 660 делегати и над 120 структури от цялата страна. "Нашите съмишленици ясно разбират, че това дали ще успеем да реализираме онези реформи, които се чакат в последните 30 години, зависи от нашата сила и тежест в парламента. Те трябва да знаят, че колкото по-голяма избирателна сила ни дадат, толкова повече ще успяваме да се борим", каза още Бориславова. Тя обясни, че ако зависи от ПП, до избори нямаше да се стигне. Призова в следващия месец и половина "да не се губи време в различни популистки теми, а да гласуват правила как да се избират лицата в антикорупционната комисия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика