Местан: Подготвили сме иска към Конституционния съд за мораториума за земята

20722
Местан: Подготвили сме иска към Конституционния съд за мораториума за земята
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд се превръща в една от най-натоварените държавни институции в България, след като от ДПС обявиха, че са готови с иска за отмяна на мораториума за купуване на земя от граждани на ЕС.

Лидерът на ДПС Лютви Местан припомни позицията на партията, че това решение на Народното събрание противоречи не само на Договора за присъединяване към ЕС, но и на Конституцията. Към момента от ДПС събрали подписите на цялата парламентарна група, имало и искане до БСП и ще се изчака до утре, 30 октомври.

Цачева: Опозицията не е защитник на националните интереси, управляващите да се оправят

Ние не сме управляващи, ние сме опозиция и затова гласувахме за мораториума за удължаване на забраната за продажба на земя на граждани ...

Местан поясни, че очаква поне частична подкрепа от червените си колеги в парламента. ДПС смятат за безпредметно да се обърнат към депутатите от „Атака”, както и към парламентарната група на ГЕРБ. Местан каза, че ако продължават да стоят сами, ще бъдат принудени да изпратят своето искане до останалите органи, които имат право да сезират КС – тримата големи, а преди това към "почитаемия президент Росен Плевнелиев".

Подписите до момента са 36 и в тях са тези на всички депутати на ДПС. Трябват обаче още поне 12, за да може искът да се внесе в КС.

Колкото до тезата на лидера на ГЕРБ от преди дни, за всеобщата лудост, от която всички били обхванати, Местан каза, че я оспорва, предаде bTV.

"Всеобща лудост е емоционално състояние, което вероятно е обсебило всички парламентарни групи", каза той, цитиран от БГНЕС и припомни, че ДПС са гласували против. "Понеже подобен политически акт предполага бистър ум, а не състояние на лудост, ще чакаме отговор от КБ. Надяваме се той да бъде положителен, поне частично положителен, така че да се съберат необходимите подписи за сезиране на КС".

Ако правителството защитава чужд интерес, ще го разтурим, каза Волен Сидеров

Ако видим стъпки на национално предателство от това правителство, ако се види, че всички се бори за чужди интереси, тогава вече ще тряб...

От ДПС не са водили разговори с някои от депутатите на БСП затова дали ще го подпишат и мислят, че е по-коректно да представят това искане.

"Политическо лидерство се проявява най-вече, когато в името на стратегическия интерес на страната можеш да се поставиш над преобладаващите настроения днес. Това е разлика между отговорното управление и популисткото управление", каза председателят на ДПС. На въпрос за отношението му към сезирането на КС от страна на държавния глава по казуса "Пеевски", Местан заяви: "Искането на президента до КС всъщност е въпрос дали НС може да отменя свои актове, свои решения. КС ще отговори. Аз не бих могъл да влизам в предварителен коментар какво би било решението на КС. Струва ми се, че и президентът има юридически екип, който му е подготвил питането и искането до КС. Каквото и да е решението на КС, то трябва да се изпълни".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика