Митов се срещна с президента на Иран Хасан Роухани

4124
Митов се срещна с президента на Иран Хасан Роухани
Снимка: БГНЕС

Външният министър Даниел Митов се срещна с президента на Ислямска република Иран д-р Хасан Роухани. Срещата между двамата се проведе днес в Техеран и бе в рамките на двудневна официална визита на българския външен министър в столицата на Иран.

Сред акцентите в разговора между Митов и Хасан Роухани бяха доброто сътрудничество между България и Иран, възможностите за развитие на газовите и транспортни коридори от Ислямската република към Европа, кризата в Близкия изток, както и тематиката около бежанските потоци, съобщиха от МВнР.

„България отдава голямо значение на отношенията си с Иран. Близкото географско разположение и традиционно добрите контакти обуславят интереса ни към постоянното засилване и подобряване на двустранния диалог", заяви Митов. От своя страна д-р Роухани коментира, че страната ни е близък приятел на Иран и се ползва с нейното изключително доверието.

В рамките на срещата бе обсъдена и кризата в Сирия. Българският първи дипломат отново подчерта, че териториалната цялост на държавата трябва да бъде запазена, а конфликтът - разрешен с водещата роля на страните от региона.

Даниел Митов изтъкна и позицията на България относно постигането на споразумение по Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма. „Приветстваме споразумението и се надяваме договореностите да бъдат изпълнени възможно най-скоро“, заяви той. По думите му това ще доведе до нови възможности за развитие както на двустранните отношения между Иран и България, така и на тези между Иран с ЕС.

Малко по-рано през деня Митов посети Школата за международни отношения към МВнР на Иран. Там той изнесе лекция на тема „Предизвикателства и възможности в Близкия изток – поглед от България”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика