МВнР: България ще подкрепя активно Косово по пътя към ЕС

18121
МВнР: България ще подкрепя активно Косово по пътя към ЕС

"Отношенията между България и Косово започнаха от момента, в който страната ни беше една от първите, признали Република Косово за независима държава. Времето показа, че ние сме взели правилното решение, защото от тогава насам косовските институции работят за изграждане на държавността, провеждане на реформи и поемане по пътя на европейската интеграция".

Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Република Косово Енвер Ходжай, който е на посещение у нас по покана на българския си колега, съобщиха от МВнР.

"Аз съм тук и като приятел на България, защото косовските граждани са много благодарни на страната ви за подкрепата още при създаването на Косово", подчерта от своя страна министър Ходжай. България винаги е била важен партньор за изграждането на косовската държава, допълни той.

Кристиан Вигенин даде положителна оценка на провелите се вчера в Косово местни избори. "Вярваме, че те бяха още една важна крачка към превръщането на Косово в държава, която може по-уверено да тръгне по пътя към ЕС", подчерта българският външен министър. За първи път във всички косовски общини бяха организирани свободни и демократични избори, които ще дадат възможност на сръбските граждани да се интегрират в институциите на Северно Косово, отбеляза министър Енвер Ходжай.

В рамките на срещата си днес двамата първи дипломати подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция между правителствата на двете държави. "Подкрепихме постигнатото историческо споразумение между Косово и Сърбия, което е важна крачка за двете страни напред към членството им в ЕС. С подписания днес Меморандум България ще може активно да подкрепи Косово в подготовката за членство в ЕС, споделяйки своя опит", заяви Кристиан Вигенин. От своя страна Енвер Ходжай изрази признателност за усилията, които България полага като страна членка в подкрепа на европейския път на Косово.

На днешната си среща двамата министри са обсъдили въпроси от двустранните отношения. По думите на Кристиан Вигенин добрият политически диалог между България и Косово ще им позволи се концентрират върху развитието на отношенията във всички други сфери от взаимен интерес - търговско-икономическо сътрудничество и сътрудничество в областта на културата и образованието. В тази връзка двамата министри са се договорили за ускоряване на работата по подписване на Споразумение за избягване на двойното данъчно облагане и по преговорите по влизане в сила на Споразумение за международен превоз на пътници и товари, стана ясно на пресконференцията. Финализирането на работата по двете споразумения и създаването на Смесена комисия за търговско-икономическо сътрудничество между България и Косово ще помогне за засилването на контактите между бизнеса от двете страни, което е и приоритет на българското правителство, допълни Кристиан Вигенин.

Българският външен министър потвърди подкрепата на страната ни за членството на Косово във всички регионални формати на сътрудничество, както и за желанието на Косово постепенно да стане част от международни организации, включително и ООН, когато страната вземе решение да подаде молба за членство в организацията. По думите му страната ни подкрепя либерализацията на визовия режим на Косово с ЕС.

Гражданската инициатива "Сръбска" спечели изборите в сръбските общини в Косово

Гражданската инициатива „Сръбска” спечели на местните избори в Косово в общините с мнозинство сръбско население, предаде ср...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика