Най-ключовите моменти от първия мандат на Румен Радев (СНИМКИ)

9091
Най-ключовите моменти от първия мандат на Румен Радев (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

По време на първия си мандат 2017-2022 г. президентът Румен Радев успя да влезе в открита конфронтация с управляващата тогава партия ГЕРБ и с прокуратурата. През втората половина от мандата си той започна да се еманципира от влиянието на БСП, докато накрая се кандидатира като издигнат от инициативен комитет, който обхвана максимално широк кръг от обществения и политически спектър.

В деня, в който той встъпва в длъжност за своя втори мандат, връщаме лената назад..

От аутсайдер, влязъл без никакъв опит в политиката, в края на мандата си Радев се превърна в човекът, който разполага с почти целия властови ресурс в държавата. На практика, от април миналата година, когато за втори път му се наложи да назначава служебно правителство, до края на 2021-а, Румен Радев бе този, който управлява България.

Ето как се случи това

През август 2016 г. политическите партии БСП и АБВ официално го издигнаха за кандидат-президент на изборите същата година. Още същия месец обаче АБВ оттегли номинацията си за ген. Радев. Кандидат за вицепрезидент на Румен Радев е свързаната с БСП Илияна Йотова. Радев и Йотова спечелиха убедително изборите през ноември 2016 г. На първия тур двойката получава 973 754 гласа (25,44% от гласувалите 3 947 629 души) като по този начин зае първото място, а на втория тур – 2 049 260 гласа (59,35% от гласувалите 3 452 824 души).

Снимка БГНЕС

Спокойното начало

На 19 януари 2017 г. Руман Радев и Илияна Йотова положиха в парламента клетва като президент и вицепрезидент на Република България.

На 27 януари новият президент назначи първото за мандата си служебно правителство с премиер Огнян Герджиков, тъй като правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ подаде оставка.

В служебното правителство вицепремиери са Стефан Янев (който през 2021-а два пъти бе назначаван от Радев за служебен премиер) и Илко Семерджиев.

Първата половина от мандата на Румен Радев премина привидно спокойно. Оставаше подозрението, че той е руски троянски кон в българската политика. Противниците на издигнатия от БСП президент открито го нападаха, като казваха, че в кандидатирането и избирането му има пръст руския генерал Леонид Решетников. Факт, който не се помни много е, че веднага след избирането му Илияна Йотова призова Радев никога да не забравя коя партия го е издигнала. Във втората половина от мандата си Радев не си спомняше много-много за БСП и предпочете да даде заявка, че не е партиен президент, а на всички българи, тъй като с Йотова ги издигна инициативен комитет с максимално широко представителство. Нещо повече, по време на кампанията за втори мандат, лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова открито нападна Радев, че прави друга партия, която се опитва да краде ресурс от БСП.

Румен Радев и Бойко Борисов

Още след избирането на Румен Радев за президент между него и премиера Бойко Борисов започнаха да прехвърчат искри. Искрите се превърнаха във всекидневни залпове през втората половина от президентския мандат. Като се започне от историята с дрона на Радев, който снимал къщата на Борисов, и се стигне чак до „пътя на копринката“, реплика, с която премиерът илюстрираше предполагаемите финансови зависимости на президента. По-често престрелките между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 не бяха на територията на политическия дебат, а направо на махленско ниво.

Снимка БГНЕС

Напомняме, че единствения момент, когато между Радев и Борисов цареше привидно съгласие, беше когато на 4 май 2017 г. ГЕРБ върна на президента изпълнения мандат за съставяне на правителството им в коалиция с Обединени патриоти.

Румен Радев и Иван Гешев

По време на първия си мандат Румен Радев преживя няколко неприятни сблъсъка с прокуратурата. Първият беше когато президентът бе разследван за конфликт на интереси заради двата щата на съпругата му Десислава Радева във ВВС и за закупуването на апартамент под пазарните цени. И в двата случая не беше установен конфликт на интереси. Малко над година по-късно прокуратурата разпространи записи, направени от ДАНС със специални разузнавателни средства, в които попада и президентът. Отново ставаше дума за назначението на Радева. Разследването беше спряно заради имунитета на Радев.

Снимка БГНЕС

Най-големият удар обаче дойде през 2020 г. със задържането на секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов и последвалото в началото на юни нахлуване на спецпрокуратурата в президенството. Това предизвика масови протести, а на 9 юли 2020 г. президентът и вицепрезидентът излязоха при протестиращите. Именно тогава Румен Радев произнесе ключовата фраза „Мутри, вън!“ и открито поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. Тази позиция на президента му донесе дивиденти при вота за втория мандат, макар че беше избран при по-ниска избирателна активност и следователно с по-малко гласове от първия път през 2016-а.

Някои по-важни визити

Снимка БГНЕС

Първата важна среща на Румен Радев като президент беше през 2017 г. с тогавашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Снимка Президентство 

През 2019 г. папа Франциск посети България. Всяка година от мандата си Румен Радев отиваше през май на традиционната визита във Ватикана.

Снимка Президентство

По време на мандата си Румен Радев имаше няколко срещи с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп. Първата беше през септември 2017 г.

Снимка Президентство

През 2018 г. Румен Радев имаше аудиенция при кралицата на Великобритания Елизабет Втора.

Снимка Президентство

През 2018 г. Румен Радев се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва. Това беше първата среща от такъв ранг от 10 години насам. 

Снимка БГНЕС

През октомври 2019 г. семейство Радеви в строго официално облекло присъства на церемонията по интронизацията на японския император Нарухито.

Трите гафа

Не може да се каже, че първия мандат на Радев мина без гафове. Той многократно бе нападан заради поведението и облеклото на първата дама, която обаче към настоящия момент не е толкова активна в публичните си появи, както в началото.

Противниците му определиха като най-големия гаф назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката заради двойното му гражданство.

Какво очакват депутатите от втория мандат на Румен Радев?

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред 47-ото Народно събрание за втория си мандат на „Донд...

Снимка Президентство

Факт е, че и трите големи гафа на Радев бяха направени през напрегнатата 2021 г. Като втори гаф опонентите му от ГЕРБ го обвиниха, през май е скрил подписаната от него декларация срещу Русия на срещата на Б9 – страните от Източноевропейското партньорство в рамките на НАТО. Декларацията беше по повод взривовете във Врбетице, Чехия, а ГЕРБ обвиниха Радев в безпринципно отношение към Русия и Алианса.

Третият гаф беше изказването на Радев по време на дебата му с Герджиков през ноември м.г., че Крим е руски. Репликата на президента предизвика остри реакции, включително и от украинското посолство. После президентската администрация се наложи да обяснява, че Радев не е заел официална позиция, а е визирал факта на руско присъствие с днешна дата на полуострова. И че позицията на държавния глава и на България не е по-различна от тази на ЕС и НАТО.

Какви са заявките на Радев за втория мандат?

Президенското му битие може да бъде безметежно, но може да бъде и бурно. Всичко зависи от това дали четворната коалиция, включваща „Продължаваме промяната“ (ПП), „Има такъв народ“ (ИТН), БСП и „Демократична България“ (ДБ), ще бъде стабилна. Иначе влиянието на президента в изпълнителната и в законодателната власт е повече от очевидно. Три от упваляващите партии в коалицията го подкрепиха за втори мандат, а дори от четвъртата, ДБ, имаше гласове за него.

Речта на Румен Радев за старт на втория му мандат

Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим, заяви Румен Радев в първото си обръщение към народа и Нар...

Снимка БГНЕС

Правителството се оглавява от Кирил Петков, който Радев назначи в първия служебен кабинет за министър на икономиката. В настоящото правителство има още четирима министри, назначени от президента за служебни. Да започнем с Асен Василев, който е вицепремиер и министър на финансите и да припомним, че той беше финансов министър и в първото служебно правителство. Да продължим с досегашния служебен премиер Стефан Янев, който оглавява отбраната в настоящия кабинет. На линия е и акад. Николай Денков, който и в двете служебни правителства беше образователен министър, а в настоящото запази поста си.

И не на последно място – Бойко Рашков, който беше министър на вътрешните работи в двата служебни кабинета и продължава да заема поста и в правителството на Кирил Петков. Именно Бойко Рашков е най-големият трън в очите на ГЕРБ, от него разкритията за управлението на Бойко Борисов и гербистите постоянно се оплакват от репресии от негова страна.

Снимка БГНЕС

Единствената още непревзета от Радев територия е съдбената власт. Предстои да видим дали коалицията в парламента и правителството ще се пребори за оставката на главния прокурор Иван Гешев, след като получи вече тази на оглавяващия КПКОНПИ Сотир Цацаров. Предстои да видим как ще бъдат сменени членовете на Висшия съдебен съвет, как ще се променя съдебното законодателство и дали Конституцията също ще претърпи промени. Да припомним, че преди две години Радев инициира консултации с експерти за промени в Конституцията и в съдебното законодателство. Интересно ще е колко от неговите идеи ще се озоват в пленарната зала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика