X
 
 

Прокуратурата извади СРС-та срещу президента

7910 21
Прокуратурата извади СРС-та срещу президента
Снимка: БГНЕС
Прокуратурата е установила данни за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност на президента. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Тук можете да видите СЪОБЩЕНИЕТО.

Прокуратурата разпространи аудио файлове (които можете да чуете на сайта на Прокуратурата.) по разследване на назначаването на Десислава Радева във ВВС. Президентшата беше ПР на институцията, като в кампанията на Радев за президент излезе информация от Инспектората на Министерството на отбраната (тогава министър беше Николай Ненчев), че Радева - тогава с фамилия Генчева и във фактическо съжителство с Радев, е назначена неправомерно за пиар на ВВС и е съчетавала две щатни длъжности. При въпрос на Actualno.com Радев директно отрече, на пресконференцията след победата си на президентските избори, а две години след това КПКОНПИ не откри конфликт на интереси при държавния глава - заради изтекла давност. Антикорупционната комисия провери и други твърдения тогава - че ВВС плащали наем на жилище в София, в което Румен и Десислава Радеви живеели заедно и за сделка на президента от 2010 г., когато той е купил апартамент от 143 кв. м в столичния квартал "Гео Милев" за 168 хил. лв. "От събраните по преписката доказателства не се установи Румен Радев и Десислава Радева да са живели на един и същ адрес и да имат общи деца за проверявания период", пише в решението на КПКОНПИ. Антикорупционната комисия казва и, че сделката с апартамента в "Гео Милев" е от 2005 година, а тогава още не е имало Закон за конфликт на интереси и Радев не е заемал висша публична длъжност.

Именно по тези теми прокуратурата пусна запис на телефонни разговори, с участието в един от тях на мъж, чийто глас прилича на този на Румен Радев - какви документи и информация да се дават на Антикорупционната комисия, съответно какво е запазено и унищожено, тъй като Радев и съпругата му отдавна не са служители на ВВС. Освен това има разговор именно на тема как Радева не била длъжна да казва къде живее.

Ето какво публикува Прокуратурата:

"Предвид призива на президента към главния прокурор на Република България да обясни мотивите си за отправеното питане към Конституционния съд за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията, високия обществен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България предоставя следната информация:

В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22 януари 2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков). При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му“.

Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д.Р. (вероятно Десислава Радева). Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи.

С постановление от 23 януари 2020 г. наказателното производство е спряно, тъй като съгласно Конституцията на Република България държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, със изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията (чл. 103, ал. 1 от КРБ) и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване (чл. 103, ал. 4 от КРБ). Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента.

Иван Гешев пита върховните магистрати дали може да се разследва президентът

Главният прокурор Иван Гешев иска от Конституционния съд на Република България да тълкува конкретни текстове от върховния закон. Искане...

Във връзка с горното, Прокуратурата на Република България публикува постановление за спиране на наказателно производство от 23 януари 2020 г., от което е заличена информацията нямаща отношение към посочената причината за спиране на наказателно производство, ведно с част от ВДС (аудио-файлове). Постановлението можете да видите ТУК.

Предоставената информация се разпространява след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК.

Радев: Не съм търсил контакт с Гешев, не съм вършил нищо нередно (ВИДЕО)

Не съм търсил контакт с главния прокурор Иван Гешев, Конституционният съд е на ход. "Главният прокурор трябва сам да обяви мотивите. Ня...

Прокуратурата на Република България заявява, че всички поставени на вниманието на обществеността въпроси, са подробно изяснени в отправеното от главния прокурор на Република България искане за задължително тълкуване на чл.103 от Конституцията и така публикуваните материали от досъдебното производство."

Actualno.com припомня, че частният случай с Десислава Радева отправя към два по-големи проблема.

Първият е, че президентът Радев върна кандидатурата на главния прокурор Иван Гешев за второ гласуване във ВСС, което още тогава създаде подозрения за предстоящ ответен удар, въпреки уверенията на главния прокурор, че това е в рамките на процедурните правила, които той приема и към които няма реваншистка нагласа. 

Вторият и по-дълбок проблем отвежда към по-широк сблъсък на геополитическите влияния у нас и подозренията за намесата на Русия в кампанията на президента Румен Радев. Той се задълбочи след като България изгони заподозрените в шпионаж руски дипломати, за които може да прочетете ТУК.

С първата реакция на разкритията на прокуратурата можете да се запознаете в този материал!

Actualno.com

Етикети:

 • Всите в Хунтата 15 Всите в Хунтата преди 2 седмици Профил на трол?
  Боце, дали някой ден и теб прокуратурата на УЖ, няма срамежливо да те попита за куфарчетата ? Куфарчета от всите магистрали, метро, продажба на българските национални интереси, лизане на фрау Меркел под полата, за ТВОЯ ПРИЯТЕЛ Ердоган, за целуването (лизането) ти със Свинята Местан ... все безброй подвизи !
 • БокУ Тиквата 14 БокУ Тиквата преди 2 седмици Профил на трол?
  Българският национален дълг on line : nationaldebtclocks.org/debtclock/bulgaria
 • ДС-Ванче караПраси с тераси 13 ДС-Ванче караПраси с тераси преди 3 седмици Профил на трол?
  БКП-фатмето каруцар на самальот с лампаз, залепен му от БКП, позволи да му вкарат в гащите селската курвенска пича въшка Деса, зарязвайки майката на децата му! Така стана зависим от БКП-ШАЙКАТА и бе натъкмен за "президент"! Сега да не ми плаче, че пичата въшка му е раздразнила до кръв слабините и милиционерската част от БКП-ШАЙКАТА му го набива без вазелин!
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  13. Това е Циклоп ДРИСНЯТА ! Под "чуждо име" .
  : 0 !
 • Кадиров 13.2 Кадиров преди 2 седмици Профил на трол?
  Не знам дали си кретен от ДАНС, но за такова писание, ще те срещна с Аллах ускорено!
  : 0 !
 • Анонимен 12 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  А според НК разпространение на СРС се наказва с 5 години затвор. Но Гешев си е милиционер и за него това не важи. Няма диплом за правист. И журналистчетата не питат за това. Нито за действията на Тиквата и шайката около него.
 • Проститутката Теменужка 11 Проститутката Теменужка преди 3 седмици Профил на трол?
  Трътлестата Теменужка Петкова е на работно посещение в САЩ , смятай на лазене и надупвне ! : България ще свие дела на руския газ до 50% до края на 2020 г. Цялото потребление на природен газ в страната ни е около 3 млрд. куб. метра, а занапред половината от тези количества ще се осигуряват чрез внос на втечен газ от САЩ.
 • безпартиен 10 безпартиен преди 3 седмици Профил на трол?
  За президента извадиха,а за Мишо Бирата ги скриха!Не не ги скриха,а търсиха кой ги е направил!Не се интересуваха дали записаното е вярно.
 • Това е положението 9 Това е положението преди 3 седмици Профил на трол?
  Гешев служи на Хунтата и ВСЯКО ПРЕПЯТСТВИЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОМЕТЕНО, ВСЯКО ПРЕПЯТСТВИЕ ПРЕД ХУНТАТА НА БОКО . Гешев е слугинската поръчкова Бухалка, която Мутрите на Боко си избраха . И го държат за топките . Янките вилнеят !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Сигорно ще излее че президента 2 виновен за бедна оста, корупцията, липсата на вода, и вноса на боклук.
 • Анонимен 7 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  А законни ли са тези СРС-та? Кой съдия е разрешил използването им?
 • Марги Драганова 6 Марги Драганова преди 3 седмици Профил на трол?
  С прискърбие искам да уведомя актуалниците, че в България няма прокуратура, а гешефтура. Не може да се говори за демокрация в държава, където главния прокурор не е избран, а назначен.
Нагоре
Последно в Актуално