Какво очакват депутатите от втория мандат на Румен Радев?

1902
Какво очакват депутатите от втория мандат на Румен Радев?
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред 47-ото Народно събрание за втория си мандат на „Дондуков“ 2.

Но какво очакват народните представители от втори мандат на двойката Радев-Йотова?

„От "Продължаваме промяната" оценяваме високо първия президентски мандат на Румен Радев и Илияна Йотова. Президентската институция бе единствената, която застана зад легитимния протест на българските граждани“, коментира в кулоарите на парламента депутатът Петър Куленски.

Очакванията на "Продължаваме промяната" са президентът да продължи да изпълнява конституционните си правомощия, като балансира между отделните власти.

„Един от основните приоритети на коалиционното управление е съдебната реформа и президентската институция може да сътрудничи в осъществяването ѝ“, добави още Куленски.

"За нас президентската институция е важна, така че във всеки един момент ще се обръщаме за диалог с нея за разрешаване на кризите", каза той.

По думите му правителството ще се съобразява, ако президентът наложи вето по дадена тема, стига то да е мотивирано.

 

Не толкова ласкави в думите си бяха от ГЕРБ. Тома Биков определи първия мандат на Радев като „конфронтация с предишното правителство“. „Това доведе до война между институциите в момент, в който българската държава трябваше да демонстрира единство. Не виждам знаци от страна на президента, че и вторият му мандат няма да мине по този начин", допълни Биков.

"Президентът, като архитект на настоящото управление, би трябвало първо да консолидира собственото си управление и да направи така, че правителството да започне да решава проблемите на хората. Всичко останало, с лозунги, със заклинания, трябва да остане в рамките на първия мандат", коментира още депутатът.

Според Биков президентът управлява страната и носи отговорност за настоящото правителство.

НА ЖИВО: Румен Радев и Илияна Йотова полагат клетва (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова полагат клетва за втория си мандат пред Народното събрание. Тържествената цере...

„Емпиричният опит показва, че президентът е склонен да злоупотребява с властта си в президентството“, заяви на влизане в Народното събрание Даниел Митов от ГЕРБ. Той също заяви, че не може да има по-различни очаквания от държавния глава от това, което е видял до момента.

Според него заради президента дори трябва да обмислим дали да не премахнем институцията "служебен кабинет".

 

За БСП първият мандат на Румен Радев е бил успешен. „Българският народ също даде своята оценка с убедителната му победа на изборите“, коментира депутатът Атанас Зафиров.

Радев и Йотова полагат клетва пред парламента на 19 януари

Президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова ще положат клетва за втория си мандат пред Народното събрание на 19 януари. ...

Според него във втория си мандат президентът трябва да покаже „своята убедителна функция да бъде истински обединител на нацията, така че президентската институция да бъде един гарант и за начина, по който българското общество ще премине през тези кризи“.

От ДПС бяха лаконични. „Надяваме се, че всички ще работят според клетвата, която са положили. Всички трябва да спазват Конституцията и законите на страната“, каза зам.-председателят на партията Халил Летифов.

 

„Надявам се държавният глава да се издигне над политиката“. Това заяви ген. Атанас Атанасов от "Демократична България". И допълни: „Институциите са длъжни да си взаимодействат независимо кой ги представлява, за да може да работят за хората. Конфронтацията между тях не дава никакъв резултат“.

Излязоха резултатите от PCR тестовете на премиера и президента

Днес изтече тридневна карантина на премиера Кирил Петков и президента Румен Радев, след като им бе наложена такава заради положителният...

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че както той, така и избирателите на партията му очакват българският президент да взема винаги страната на мнозинството и да спазва основните принципи на демокрацията в нашата страна.

Според него президентът трябва да има своя позиция и трябва да я защитава. Но заяви, че служебното правителство е въвело зеления сертификат, което, по думите му е "дискриминационна мярка и е предизвикало разделение в българското общество".

Костадинов не вижда смисъл да се разширяват правомощията на президента. 

"Ще работим за една по-добра комуникация между президентската институция и Народното събрание. Но ако гласът ни не бъде чут сме готови винаги да излезем и да протестираме", допълни Костадинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика