Народното събрание официално върна стария председател на енергийния регулатор

4935
Народното събрание официално върна стария председател на енергийния регулатор
Снимка: БГНЕС

Народното събрание официализира решението за връщането на бившия председател на комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Решението за това беше взето със 132 гласа "за", 2 "против" и 8 "въздържал се".

То беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и част от депутатите на "Продължаваме промяната". БСП, "Демократична България", "Възраждане" и независимите депутати не се включиха в гласуването.

До казуса с КЕВР се стигна, след като миналата седмица Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен избора на Станислав Тодоров за председател на енергийния регулатор.

Предложението за връщането на Иванов на поста е беше от ИТН и предвижда той да продължи да изпълнява функциите на председател на енергийния регулатор до встъпването в длъжност на нов ръководител.

Дебатът

От БСП обявиха, че няма да участват в гласуването на проекторешението, а "Възраждане" заявиха, че ще се въздържат. От ИТН обвиниха Лена Бориславова за "нелепата ситуация" с регулатора. 

Ива Митева от партията на Слави Трифонов коментира, че предлаганото решение има една единствена цел - да уреди последиците от решението на КС.

Тя посочи, че е чула в изказвания от народни представители как от ИТН, ГЕРБ и ДПС искат да върнат Иван Иванов. "Не, не искаме да върнем Иван Иванов на поста председател на КЕВР, защото това се случва автоматично по силата на решението на КС, по силата на практиката на КС, по силата на некомпетентността в управляващата коалиция и поради липсата на коалиционна култура от един от коалиционните партньори", коментира Митева.

Николай Ангов от "Продължаваме промяната" я репликира: "Подменихте вота на избирателите и не защитихте това, за което са ви избрали, така че няма какво да ни говорите на нас за коалиционна култура". Той коментира, че предложеното вчера изменение в Закона за енергетиката, макар и недоизкусурено, по принцип е давало решение и с твърде лека ръка е било отхвърлено. 

"Започнахме с противоконституционен акт, завършихме с противоконституционен акт", отговори Ива Митева. "Видях една аматьорщина, един опит да се законодателства на коляно", посочи тя и отбеляза, че от първия ден са започнали с решение за мораториум върху цените на парното, тока и ВиК услугите, което само заради волята в това НС не е било атакувано пред КС, иначе щяло да падне.

"Вашето време свърши, но това не означава, че нямате право да се кандидатирате още веднъж, но по-обучени, опитни", обърна се Рамадан Аталай (ДПС) към управляващите. Той призова за подкрепа на решението, за да въведе ред в енергетиката. 

Борислав Гуцанов от левицата коментира, че вчера от БСП са предложили трайно решение и една законодателна програма, която е включвала и избор на председател на КЕВР. Смятаме, че това беше правилният път, затова днес няма да участваме в това гласуване и няма да подкрепим такова искане, заяви той.

"Попаднахме в тази нелепа ситуация, заради Лена Бориславова, това е истината", заяви председателят парламентарната група ИТН Тошко Йорданов, който получи забележка за облеклото си в пленарна зала. Подробности четете тук.

Комисия в парламента реши бившият председател на КЕВР да се върне на поста

Комисията по енергетика реши бившият председател на КЕВР Иван Иванов да изпълнява длъжността до избора на нов. До това решение се стигн...

Той описа хронологията на приемане на решението, като акцентира върху намесата на началника на политическия кабинет на премиера, която се е обаждала на Ива Митева.

"Взехме решение под мое давление да се подкрепи предложението в името на коалиционното съгласие", призна Йорданов.

Той добави, че, ако не се съгласиш с коалиционния партньор, те обявяват за враг. По думите му Бориславова е слаб юрист, а цялото Народно събрание е в нелепата ситуация да уреди последиците от решението на КС. "Ние го натворихме - ние от ИТН "с тъпото си коалиционно съгласие" и Лена Бориславова с некопетеността си", заключи Тошко Йорданов и заяви, че ако някой връща Иван Иванов като председател на КЕВР, това е Лена Бориславова.

Искрен Митев от "Продължаваме промяната" беше категоричен, че като коалиционни партньори са взели заедно решения и заедно трябва да носят последствията от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика