Шефът на КЕВР е избран незаконно, скандал в парламента

10496
Шефът на КЕВР е избран незаконно, скандал в парламента
Снимка: БГНЕС

Изборът на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е противоконституционен. Това отсъди Конституционният съд, който се произнесе с решение по дело № 4 от 2022 г. 

Решението е прието с 9 гласа. Съдия Соня Янкулова е подписала решението с особено мнение.

Шефът на КЕВР: Газ за зимата има

Към момента "Чирен" е пълно на 42%, като се пълни с по 1% на всеки два дни. Очаква се да се напълни към края на октомври. Личната ми пр...

Предстои съдът да публикува цялото решение, от което ще се разберат мотивите на конституционните съдии. 

Припомняме, че Конституционният съд беше сезиран от депутати от групата на ГЕРБ-СДС. В искането те настояват за отмяна на решението на Народното събрание, защото процедурата за избор на председател на КЕВР е започнала при едни условия, а е завършила при други, а самият Станислав Тодоров не отговарял нито на заварените, нито на променените условия. Освен това опозицията твърди, че са били нарушени принципите за политическия плурализъм и равнопоставеност, защото са били лишени от възможността да номинират кандидати.

Новината предизвика скандал в парламента.

При внасянето на жалбата срещу избора на Тодоров, от ГЕРБ се аргументираха, като казаха, че преди стартиране на процедурата за избор на председател на КЕВР на 18 януари 2022 г. е внесен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, като едно от предложенията е за преуреждане на въпроса за стаж в енергетиката. На 27 януари, след изтичане на срока за номинации, е приет Законът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Според ГЕРБ избраният за председател на КЕВР не отговаря на изискванията в закона към момента на номинирането му за длъжността, както и след промяната на закона.

От партията на Бойко Борисов посочиха още, че решението за избор на председател на КЕВР е противоконституционно, защото с приемането му Народното събрание е нарушило принципа на чл. 4, ал. 1 от Конституцията, предвиждащ че страната ни е правова държава и се управлява според Конституцията и законите на страната.

КЕВР пита държавните дружества как ще гарантират доставки на газ за зимата и къде са неустойките за руския газ

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изиска спешно информация от държавните дружества относно мерките, които предприемат за...

Междувременно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова поиска моментално да бъде поканен министъра на енергетиката Александър Николов и да бъде стартирана нова процедура за избор на КЕВР .Тя подчерта, че с решението на Конституционния съд всяка заинтересована страна може да обжалва всеки акт на КЕВР при новото му ръководство. "Ако не го разбирате, това означава, че наистина сте тотални аматьори, не пълни", подчерта Атанасова.

Бившият зам.-енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Жечо Станков призова Тодоров да бъде освободен законно. Той поиска да бъдат викнати Кирил Петков, Асен Василев и Александър Николов в парламента и да се разбере "какво ще правим и как ще го правим", защото иначе България е застрашена от загуби за милиони по бъдещи дела заради противоконституционния избор на Станислав Тодоров.

В крайна сметка, зам.-председателят на Народното събрание и водещ днешното заседание Атанас Атанасов прекрати заседанието заради процедурите, по които депутатите от ГЕРБ се изказваха по въпроса

Станислав Тодоров беше избран за председател на КЕВР в началото на февруари, като кандидатурата му бе издигната от "Продължаваме промяната". Той е завършил право в Софийския университет, както и Международно търговско право в Централноевропейския университет в Будапеща. Има 9 години мениджърски опит в енергетиката по време на работата си в "AES Марица Изток 1".

Конституционният съд образува дело за избора на новия председател на КЕВР

Конституционният съд образува конституционно дело по искане на народни представители от 47-то Народно събрание за установяване на проти...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика